Evropski samit pomjeren za 29. januar

Skup evropskih lidera, koji je trebao da se održi 30. januara, biće održan dan ranije, jer će u Belgiji 30. januara biti opšti štrajk.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2012. 13:24h

Šef italijanske vlade Mario Monti izjavio je danas da će evropski samit, koji je trebao da bude održan 30. januara, biti održan 29. janaura, jer će u Belgiji 30. januara biti opšti štrajk.

"Samit će biti održan dan ranije, 29. januara, iz tehničkih razloga", izjavio je Monti u Predstavničkom domu italijanskog parlamenta.

Monti je govorio o susretu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koji je imao dan ranije, i o narednim evropskim susretima, koje će imati 18. januara u Londonu s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, a zatim s ministrima ekonomije i finansija iz eurogrupe i Ecofina 23. i 24. januara, i, na kraju, o evropskom samitu 29. januara.

Na dnevnom redu neformalnog samita krajem januara biće teme kao što su zapošljavanje i rast proizvodnje, koji su zasjenjeni rješavanjem dužničke krize.

Ovaj samit će biti priprema za samit šefova država i vlada Evropske unije (EU) predviđen za 1. mart, koji će biti formalnog karaktera.

Bonus video: