Iz budžeta Rusije pronevjereno 20 milijardi eura

Pronevjerena svota je duplo veća od one iz prošlogodišnjeg izvještaja, kada je "nestalo" 484 milijardi rubalja (oko 10 milijardi eura), prenosi ruski list Izvestija
1 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2012. 12:08h

Ruska državna revizija je u svom redovnom godišnjem izvještaju objavila da je iz državnog budžeta raznim kršenjima zakona pronevjereno 718,5 milijardi rubalja ili 20 milijardi eura što je rekord u posljednjih deset godina, objavio je danas ruski list Izvestija.

Svota je veća od one iz prošlogodišnjeg izvještaja, kada se radilo od 484 milijardi rubalja (oko 10 milijardi eura), prenosi list, pozivajući se na podatke iz dokumentata.

Revizija naročito vodi računa o troškovima u transportnom sektoru: prema izvještaju poslanom predsjedniku donjeg doma ruskog parlamenta Sergeju Nariškinovu, više od sedam milijardi rubalja potrošeno je u obliku protivzakonitih subvencija, a sumnja se da je na korupciju 'otišlo' dodatnih 7,5 milijardi rubalja.

Institucija prati i pripreme koje se odnose na održavanje Olimpijskih igara 2014. u Sočiju. Prema podacima, od ukupno 92 mjesta na kojima bi se igre trebale održavati, u 24 su zabilježena velika kašnjenja.

U izvještajuu se spominje i način upravljanja dobrima kaja su zaplijenili konfisciraju carinici, pa je izračunato da se samo 5,5, posto ukupne vrijednosti konfiskovanih dobara vrati u državni budžet. Pod lupom je i vojska - prevare koje se odnose na zloupotrebu finansijskih sredstava namijenjenih vojnom sektoru procjenjuju se na 2,3 milijarde rubalja .

Korupcija, koja u Rusiji ima ogromne razmjere, znatno otežava rad državnih službi, naročito rad pripadnika snaga reda. Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev koji je, na početku svog mandata, najavio bespoštednu borbu protiv ovog fenomena, priznao je da na tom polju nije uspio da postigne očekivani uspjeh.

Bonus video: