Zoran Janković nije izglasan za premijera nove slovenačke vlade

Predsjednik države i poslanici imaju sada 14 dana da predlože novog kandidata, a to će najvjerovatnije biti Janez Janša
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2012. 21:07h

Parlament Slovenije odbio je danas da ukaže povjerenje bivšem gradonačelniku Ljubljane, ljevičaru Zoranu Jankoviću za mandatara nove vlade, prenio je Rojters.

Jankoviću, čija je stranka Pozitivna Slovenija osvojila većinu na prijevremenim izborima održanim 4. decembra, bilo je potrebno najmanje 46 glasova od ukupno 90 poslanika, ali je uspio da dobije podršku samo 42 parlamentarca, dok je jedan poslanik glasao protiv.

Glasanje su nepodizanjem glasačkih listića opstruirale stranke Virantova lista, Slovenačka narodna stranka, Nova Slovenija i Slovenačka demokratska stranka.

Predsjednik države i poslanici imaju sada 14 dana da predlože novog kandidata, a to će najvjerovatnije biti Janez Janša, šef Slovenačke demokratske stranke desnog centra, druge najjače parlamentarne partije.

"Janša ima bolje izglede od Jankovića da dobije podršku za mjesto novog premijera, ali je podijeljenost u parlamentu tolika da će onome ko se nađe na mjestu premijera biti veoma teško da vlada“, kazala je Rojetrsu Meta Roglič, analitičar dnevnog lista „Dnevnik“.

Janša koji se na mjestu premijera nalazio od 2004. do 2008, obećao je da će smanjiti budžetski deficit, ubrzati privatizaciju i selektivno podići starosnu granicu za odlazak u penziju.

Predsjednik Slovenije Danilo Tirk je nakon glasanja u parlamentu izjavio da mu je „žao što Janković nije izabran, jer je jedini dokazao da je dobar kandidat“. Tirk je takođe rekao da Janković uživa njegovo puno povjerenje i dodao da se u parlamentu vidjelo „mnogo političkog driblinga“, kao i da su poslanici zaboravili da su se ulaskom u parlament na izborima „obavezali narodu, a ne strankama“.

"Zoran Janković je dobar i ozbiljan kandidat i današnji događaji nisu izmijenili moju ocjenu“, rekao je predsjednik i naveo da Janković u njegovim očima „ostaje ozbiljan kandidat za predsjednika vlade“.

Predsjednik nije želio da odgovori koga bi mogao predložiti za 14 dana.

Bonus video: