Hodorkovski: Evropski sud pravi ustupke ruskim vlastima

Prema riječima Hodorkovskog, Evropski sud pokušava da sarađuje sa ruskim vlastima strahujući da bi inače mogao izgubiti mogućnost da se njegove odluke primjenjuju u Rusiji
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2012. 16:44h

Mihail Hodorkovski, bivši naftni tajkun i šef "Jukosa" koji izdržava zatvorsku kaznu, izjavio je da odluka Evropskog suda za ljudska prava u kojoj se navodi da njegov slučaj nije bio politički motivisan predstavlja ustupak ruskim vlastima, prenose ruski mediji.

Hodorkovski, koji je smatran potencijalnom prijetnjom tadašnjem predsjedniku Vladimiru Putinu, u zatvoru je od 2003. godine. Proglašen je krivim za prevaru i utaju poreza, a trebao bi biti oslobođen 2016. godine.

"Ja razumijem motive Evropskog suda, koji je donio odluku da politički motivi koji stoje iza mog hapšenja i zatvaranja, iako su očigledni, a čak su ih javno priznali ruski državni zvaničnici, nikad nisu dokazani (na sudu)", rekao je Hodorkovski u intervjuu za finske novine Helsingin Sanomat.

Dodao je da su politički motivi koji stoje iza bankrota "Jukosa" takođe očigledni.

Prema njegovim riječima, Evropski sud za ljudska prava pokušava da sarađuje sa ruskim vlastima na tom pitanju strahujući da bi inače mogao izgubiti mogućnost da se njegove odluke primjenjuju u Rusiji.

"Sud je napravio prisilne ustupke ruskim vlastima. Nažalost, takvi ustupci ozbiljno štete ugledu suda...", rekao je Hodorkovski

"Imajući to u vidu, sud je napravio prisilne ustupke ruskim vlastima.

Nažalost, takvi ustupci ozbiljno štete ugledu suda...", rekao je Hodorkovski.

Evropski sud za ljudska prava saopštio je 14. decembra da je odbio ponovo da razmotri presudu od 31. marta, u kojoj se navodi da nisu predstavljeni "neosporni dokazi" koji bi poduprijeli navode da je progon Hodorkovskog politički motivisan.

Međutim, sudije u Strazburu tada su takođe izjavile da je Rusija prekršila prava Hodorkovskog tokom njegovog hapšenja i zatvaranja 2003. godine.

Galerija

Bonus video: