web diverzija

Njemačka: Predsjednička rezidencija za jedan euro

Misteriozni autori oglasa opisali su predsjedničku rezidenciju kao "kuću sa tri krila u blizini zgrade njemačke vlade" čiji bi aktuelni stanar trebalo uskoro da se iseli
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 05:54h

Lažni oglas koji je u nedjelju postavljen na jednom od vodećih nemačkih vebsajtova za nekretnine nudio je na iznajmljivanje rezidenciju njemačkog predsjednika Kristijana Vulfa u Berlinu za bagatelnu cijenu od jednog eura mjesečno, prenosi Rojters.

Oglas, postavljen na vebsajtu immoscout.de, poigravao se sa serijom skandala u kojima je njemački predsjednik nedavno upleten, uključijući optužbe da je pokušao da spriječi objavljivanje članka u visokotiražnom "Bildu" o povoljnom stambenom kreditu koji je dobio prije nekoliko godina.

Misteriozni autori oglasa (koji je u međuvremenu povučen) opisali su predsjedničku rezidenciju (dvorac Belvi u Berlinu), kao "kuću sa tri krila u neposrednoj blizini zgrade njemačke vlade" čiji bi aktuelni stanar trebalo uskoro da se iseli.

"Depozit od 500.000 eura mogao bi da se pozajmi od dobrih prijatelja", bilo je navedeno u oglasu, aludirajući na privatni zajam od 500.000 eura za kupovinu kuće koju je 2008. godine Vulf dobio od supruge bogatog biznismena i prijatelja Egona Gerkensa u vrijeme kad je bio premijer savezne države Donje Saksonije.

Potom je otkriveno da je Vulf pozvao telefonom glavnog i odgovornog urednika "Bilda" Kaja Dikmana i ostavio poruku na sekretarici u kojoj mu prijeti tužbom ukoliko objavi članak.

Vulf je u televizijskom intervjuu prošle nedjelje priznao da je time što je ostavio poruku na sekretarici počinio "ozbiljnu grešku".

Kao opravdanje naveo je da je želio da zaštiti svoju porodicu i da je zapravo samo tražio od "Bilda" da odloži objavljivanje članka.

Galerija