ŠTA ĆE REĆI BERLIN

Vanredni samit EU: Sarkozi sprema iznenađenje

Berlin je već saopštio da se ne slaže sa idejom da Njemačka i Francuska budu prve koje će uvesti porez na finansijske transakcije
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2012. 17:27h

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nikola Sarkozi pripremaju vanredni samit EU koji se održava krajem januara, a važna tema je finansijska pomoć Grčkoj.

Duo Merkozi je za vrijeme novogodišnjih praznika uspio da napravi malu pauzu. Za to vrijeme, i tržišta su se malo smirila, a Francuska je od agencija za finansijski rejting dobila odličnu ocjenu: trostruko "A".

Ali, već prvi ovogodišnji sastanak će biti uzbudljiv, jer, Sarkozi je pripremio iznenađenje, a o njemu ponešto već zna njegov ministar finansija Fransoa Baroan.

"Pošto je veliki dio krize nastao u vezi za razvojem situacije u finansijskoj industriji, za nas je uvođenje poreza na finansijske transakcije moralna obaveza.

Želimo da hitno uvedemo tu mjeru. Danas znamo da ne smijemo gubiti vrijeme i zbog toga će taj porez biti uveden do kraja godine."

Pariz predvodi

Francuzi do kraja mjeseca žele da donesu odluku o pomenutom porezu - i da je što prije sprovedu u djelo.

Predsjednik Sarkozi je naglasio da Francuska neće čekati druge; predsjednikov savetnik Guaino kaže da Francuska želi da bude prethodnica i da neće dugo čekati na odluku Evropske unije.

"Francuska će poslužiti svima kao dobar primjer. Naravno da je bolje da se i Nemačka priključi. Ali, ako sami uvedemo porez, nadamo se da će drugi ubrzo da se povedu za nama - prije svih Nemačka."

Monti protiv

Berlin je već saopštio da se ne slaže sa idejom da Njemačka i Francuska budu prve koje će uvesti porez na finansijske transakcije.

Iako je Angela Merkel principijelno pristalica te mjere, za koju se zalagala na samitu G20, Nemačka želi da se ona uvede samo uz dogovor svih zemalja-članica EU, ili bar zemalja euro-zone.

I Evropska komisija ne bi voljela da pojedine zemlje bez koordinacije sa ostalima uvode taj porez.

Italijanski premijer Monti je, na primjer, izjavio: "Moja vlada je protiv poreza na finansijske transakcije. Naravno da je važno da niko to ne uvodi sam i bez dogovora sa ostalima".

Pune ruke posla

Ova tema će očigledno na sastanku Merkel-Sarkozi biti mnogo važnija nego što se ranije očekivalo.

Ali, oni će razgovarati i o evropskoj dužničkoj krizi. Jer, i protiv povremenih svijetlih momenata potkraj prošle godine, nad Evropu su se ponovo nadvili crni oblaci: Grčka ima velikih teškoća sa smanjivanjem dugova, a privreda u Španiji je teško uzdrmana.

Optimizam na berzama se drži u granicama, te će duo Merkozi 2012. imati pune ruke posla.