Kameron: Referendum o nezavisnosti Škotske održati što prije

Kameron je danas kazao da lider Škotske nacionalne partije Aleks Salmond zna da "Škoti u stvari ne žele potpuno odvajanje od Velike Britanije"
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2012. 21:21h

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron je u nedjelju izjavio da bi referendum o nezavisnosti Škotske trebalo održati što prije, ali je naglasio da se duboko protivi eventualnom otcjepljenju tog poluautonomnog regiona.

Kameron je u intervjuu za BBC kazao da je na škotskom narodu da odluči kada želi da se referendum održi, ali da misli da bi najbolje bilo da to bude "što je prije moguće'.

"Škoti ne znaju kada i ko će im postaviti to pitanje", rekao je Kameron, i dodao da će u slejdećih nekoliko dana biti jasno definisan pravni okvir.

Prema njegovim riječima, neizvjesnost o referndumu je loše za Škotsku i za njenu ekonomiju.

Na posljednjim regionalnim izborima u Škotskoj, maja prošle godine, Škotska nacionalna partija je osvojila apsolutnu većinu u Parlamentu Škotske i obećala referendum o nezavisnosti.

Kameron je danas kazao da lider Škotske nacionalne partije Aleks Salmond zna da "Škoti u stvari ne žele potpuno odvajanje od Velike Britanije", i rekao da je mogućnost da se Škotska otcijepi "veoma žalosna".

Salmondov portparol je, brzo reagujući na Kameronove ocjene, rekao da premijer treba da ima na umu da će o svim pitanjima o referendumu odlučiti škotski narod i njegov parlament.

Škotski parlament ima pravo da odlučuje o obrazovanju, zdravstvu, pravosuđu i zaštiti okoline.

Bonus video: