EU raspravlja o napadu na piratske baze

Nova pravila angažmana protiv somalijskih pirata mogla bi da uključe i oružane napade na skladišta oružja i brodove na plažama
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2012. 18:47h

Evropska unija razmatra davanje dozvole svojim antipiratskim snagama da napadnu somalijske piratske baze na plažama, saopštilo je njemačko ministarstvo spoljnjih poslova.

Antipiratske akcije trenutno se izvode u Indijskom okeanu, ali u budućnosti snage EU bi mogle da dobiju dozvolu da napadaju i piratska skladišta oružja, brodove i baze.

Portparol njemačkog ministarstva spoljnjih poslova Andreas Peške kazao je danas da se razmatra „ograničeno uništavanje piratske logistike na plažama“, ali da neće doći do „kopnenih akcija“.

Stefan Paris, portparol njemačkog ministarstva odbrane, kazao je da je komisija EU 20. decembra zatražila da komandir antipiratskih snaga sastavi plan za nova pravila angažmana.

Britanski zahtjev

U međuvremenu, britanski političari su izjavili da vlada ove zemlje mora dati službene smjernice o tome kada je dozvoljeno pucati na pirate.

Komisija za spoljnje poslove britanskog parlamenta pozdravila je oktobarsku odluku vlade kojom je britanskim trgovačkim brodovima na plovidbi u opasnim vodama dozvoljeno da zaposle naoružane čuvare kako bi se zaštitili od pirata.

Prema izvještaju komisije, piratstvo je „veliki problem za Veliku Britaniju i međunarodnu zajednicu“.

U posljednje četiri godine, više od 300 miliona dolara otkupnine plaćeno je somalijskim piratima.

Komisija je zaključila da su službene smjernice o korištenju smrtonosnog oružja „vrlo ograničene“, kao i da kapetani brodova moraju znati šta smiju uraditi ako im zaprijete pirati.

„Pitanje koje bi svako postavio je da ako privatni naoružani čuvar na palubi britanskog broda vidi čamac pun naoružanih ljudi koji mu prilazi velikom brzinom, može li čuvar da otvori vatru?“ pitao je predsjedavajući komisije Ričard Otavej.

On je dodao da je „neprihvatljiva činjenica da je 6,7 miliona kvadratnih kilometara Indijskog okeana područje kojim više ne plove mali brodovi, a koje komercijalni brodovi smatraju opasnim“.

U februaru će se u Londonu održati međunarodna konferencija o Somaliji.

Bonus video: