Soroš: Raspad EU bi imao katastrofalne posljedice

"Euro danas potencijalno ugrožava političko jedinstvo Evropske unije", rekao je kontroverzni milijarder za poslovni dnevnik "Biznis lajn"
0 komentar(a)
Džordž Soroš, Foto: Reuters
Džordž Soroš, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.01.2012. 13:00h

Krah zone eura i raspad Evropske unije imali bi katastrofalne posljedice po globalni finansijski sistem, izjavio je poznati finansijski investitor Džordž Soroš.

"Euro danas potencijalno ugrožava političko jedinstvo Evropske unije", rekao je kontroverzni milijarder za poslovni dnevnik "Biznis lajn".

On je ocijenio da bi propast zajedničke valute mogla da rezultira raspadom Evropske unije, što bi bila prava katastrofa ne samo za Evropu, već i za globalni finansijski sistem.

Kriza eurozone "poprima sve ozbiljniji karakter i sa sobom nosi veću opasnost nego globalna finansijska kriza 2008. godine", preneo je Rojters izjavu Soroša za "Ekonomik tajms".

Pojedine zemlje će u kratkoročnoj perspektivi možda biti primorane na pokretanje novih mjera za pooštravanje budžeta zbog debalansa između "zemalja-kreditora i zemalja-dužnika", citira Soroša dnevnik "Mint".

"Na žalost, oni još nisu našli rješenje za izlaz iz teške finansijske situacije, što samo pogoršava stanje, i nije jasno da li će takvo rješenje uopšte i da se pojavi" zaključio je Soroš.

Bonus video: