Suprug Julije Timošenko dobio azil u Češkoj

Aleksandar Timošenko zajedno sa suprugom proveo je neko vrijeme u istražnom zatvoru
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2012. 16:34h

Suprug bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, koja u domovini izdržava kaznu od sedam godina zatvora, Aleksandar Timošenko dobio je politički azil u Češkoj, koji je zatražio krajem 2011, potvdio je portparol češkog ministarstva unutrašnjih poslova Pavel Novak.

Timošenko je u Češkoj, potvrdio je češkom radiju ministar inostranih poslova Karel Švarcenberg.

Aleksandar Timošenko inače u Češkoj već 10 godina ima registrovano trgovinsko preduzeće.

O zahtjevu za azil i posljedicama koje može da ostavi na odnose Praga i Kijeva razgovarali su u srijedu iza zatvorenih vrata Švarcenberg i ministar unutrašnjih poslova Jan Kubica, piše češki dnevnik Pravo.

Češka je već kao pomoć ukrajinskoj opoziciji prije godinu dana odobrila azil ministru privrede u bivšoj vladi Julije Timošenko Bohdanu Danilišinu

Timošenkova je u oktobru 2011. osuđena na sedam godina zatvora za zlouputrebu službenog položaja prilikom ugovaranja isporuka i tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, a predstoje joj i suđenja zbog navodne pronevjere državnog novca, korupcije i utaje poreza tokom 1990-tih.

Aleksandar Timošenko zajedno sa suprugom proveo je neko vrijeme u istražnom zatvoru upravo u vrijeme istrage poslovnih aktivnosti u ukrajinskoj energetici iz tog vremena, kada su se oboje vrlo brzo obogatili.

Prva istraga nije našla dokaze za te optužbe i bračni par Timošenko je pušten na slobodu, ali tužilaštvo je sada istragu obnovilo i nije isključeno da ona pored Julije Timošenko uključiti i njenog supruga.

Češka je već kao pomoć ukrajinskoj opoziciji prije godinu dana odobrila azil ministru privrede u bivšoj vladi Julije Timošenko Bohdanu Danilišinu, na šta je Kijev reagovao protjerivanjem dvojice čeških diplomata iz Kijeva, a Česska uzvratila protjerivanjem ukrajinskih diplomata.

"Mislim da su strahovanja predsjednika Ukrajine (Viktora Janukoviča) vezane samo za borbu za vlast. Izbori će biti za nekoliko mjeseci, takođe Evropske prvenstvo u fudbalu, želi da obezbijedi vještački mir zahvaljujući tome što u ovom trenutku (opozicija) nema lidera", izjavio je šef Evropskog parlamenta Ježi Buzek povodom afere oko osude bivše ukrajinske premijerke.

Buzek je naglasio da su jedna stvar male demonstracije ispred zatvora, a sasvim druga kada bi takav lider opozicije bio pušten na slobodu, jer se, kako je ocijenio, Janukovič plaši da se ne ponovi narandžasta revolucija.

Bonus video: