Oland: Sarkozi je prljavi gad

Dominik Dord, blagajnik u Sarkozijevoj UMP partiji, opisao je navodni komentar kao „užasan“
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2012. 21:32h

Izborna kampanja u Francuskoj pretvorila se u okršaj nakon što je kandidat Socijalističke partije Fransoa Oland francuskog predsjednika Nikolu Sarkozija navodno nazvao „prljavim gadom“.

Ljutiti saradnici Nikole Sarkozija iskoristili su članak u listu „Parizijen“ kako bi osudili ljevičarskog favorita za predsjednika i od njega zatražili javno izvinjenje prije nego što je uopšte bilo moguće potvrditi i pojasniti komentare koji su pripisani Olandu.

Dominik Dord, blagajnik u Sarkozijevoj UMP partiji, opisao je navodni komentar kao „užasan“ i u poruci agenciji Rojters naveo da bi Oland trebalo da se povuče iz predsjedničke trke, koja se očekuje za manje od četiri mjeseca.

„Duboko smo šokirani“, kazao je šef UMP partije, Žan-Fransoa Kope.

Fransoa Oland

„To nije standard koji se očekuje od jednog predsjedničkog kandidata“, rekla je ministarka u vladi Nadin Morano, jedna u nizu zvaničnika UMP-a koji su napali Olanda. „Zahtijevam javno zvinjenje”.

Burna rekacija je uslijedila poslije teksta u listu „Parizijen“ u kome je autor opisao razgovor sa Olandom za vrijeme radnog ručka, u kome Sarkozija naziva „neuspjelim predsjednikom“, „prljavim gadom“ i „pokvarenim tipom“.

Zvaničnici Socijalističke partije rekli su Rojtersu da njihov kandidat nije direktno uvrijedio aktuelnog predsjednika za vrijeme ručka i da su njegove riječi izvučene iz konteksta.

Pomenuti sukob podsjeća na izborni okršaj iz 2002. kada je kandidat Socijalista Lionel Žospen opisao svog rivala Žaka Širaka kao „starog i izanđalog“.

Taj lični napad je naškodio Žospenu, koji je ispao u prvom krugu izbora, a koji su lansirali lidera Nacionalnog fronta Žan-Mari Lepena u drugi krug, u kome je na kraju pobijedio Širak.

Bonus video: