Portugalci: Nemamo posao! Premijer: Napustite zemlju!

Suočeni s ekonomskom krizom, milioni nezaposlenih Portugalaca od svog su premijera Pedra Pasosa Koelja dobili savjet bez presedana: "Emigrirajte!"
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2012. 20:49h

Nezaposlenost je u Portugalu u konstantnom porastu, a situacije je posebno kritična među mladima i prosvjetnim radnicima.

Premijer Koeljo, s obzirom na ekonomske okolnosti, im je savjetovao da posao potraže u zemljama u kojima se govori portugalski jezik - Brazilu i Angoli.

Međutim, iz tih je zemalja odmah došao odgovor da trenutno nemaju potrebe za novim učiteljima i profesorima.

Ipak, koliko je učiteljski sektor pogođen govori i činjenica da su premijerovu sugestiju drugi dan podržali i neki ministri.

Iako Koeljov potez očajnika s jedne strane zaslužuje divljenje zbog rijetko viđene političke iskrenosti, on je uglavnom dočekan na nož od ostatka političke elite u Portugalu.

"Bijesna sam, jer je to zadnja stvar koju jedan premijer smije da kaže. Ne samo da je pokazao nemoć, nego je na jedan način pokazao da diže ruke od svega, a sad nam je više nego ikad potrebna snagu i zajedništvo da se izvučemo iz ove situacije. Imamo mlade i obrazovane ljude, koji su rezultat ulaganja u obrazovanje prošlih decenija", kazala je zastupnica u Evropskom parlamentu Ana Maria Gomes.

Međutim, brojke pokazuju da su mnogi Portugalci Koeljov savjet poslušali i prije nego što ga je on iznio. Istraživanja su pokazala da su za odlazak u inostranstvo najzainteresovaniji mladi između 25 i 34 godine.

Samo u 2011. godini 120.000 Portugalaca napustilo je zemlju. Najveći broj njih otišao je u Brazil.

Bonus video: