Merkel podržala Kristijana Vulfa

Vulf je prošlog mjeseca pozvao telefonom glavnog i odgovornog urednika "Bilda" Kaja Dikmana i ostavio poruku na "sekretarici"
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.01.2012. 14:24h

Njemačka kancelarka Angela Merkel podržala je danas predsjednika Kristijana Vulfa koji se suočava sa zahtjevima javnosti da podnese ostavku pošto se saznalo da je od glavnog urednika visokotiražnog "Bilda" tražio da ne objavljuje priču o njegovoj privatnoj pozajmici za kupovinu kuće.

"Kancelarka ima puno povjerenje u to da će predsjednik sveobuhvatno odgovoriti na sva preostala pitanja", rekao je na konferenciji za novinare zamjenik portparola njemačke vlade Georg Štrajter.

On je dodao da kancelarka Merkel cijeni rad predsjednika Vulfa.

Vulf je prošlog mjeseca pozvao telefonom glavnog i odgovornog urednika "Bilda" Kaja Dikmana i ostavio poruku na "sekretarici" u kojoj mu, oštrim tonom, prijeti tužbom ukoliko objavi članak i najavljuje da će, u tom slučaju, prekinuti sve veze sa izdavačima tog lista.

Kako prenose njemački mediji, Vulf je pozvao Dikmana 12. decembra, dan prije nego što je "Bild" objavio da je predsjednik pred državnim organima prikrio svoje veze sa jednim bogatim biznismenom iz Donje Saksonije, čija supruga mu je pozajmila 500.000 eura za kupovinu kuće.

Skandal je postao glavna smetnja za Merkelovu koja pokušava da riješi problema dužničke križe zemalja eurozone, ocijenio je Rojters.

Ukoliko bi Vulf podnio ostavku, kancelarka bi bila suočena sa "teškim zadatkom" da pronađe njegovog nasljednika i okupi svoju vladu desnog centra oko novog kandidata, a to je proces koji bi mogao da potraje nedjeljama i koji bi mogao u vladi da stvori eventualne podjele, navela je agencija.

Iz kancelarije njemačkog predsjednika je u međuvremenu saopšteno da će Vulf prekinuti ćutanje oko ovog slučaja i da će se kasnije u toku dana obratiti javnosti u televizijskom intervjuu.

Bonus video: