testovi pokazali

Aditiv za gorivo korišćen u izradi silikona za grudi

Advokat kompanije odlučno je demantovao ove navode i rekao RTL-u da ova supstanca nije industrijski, nego prehrambeni proizvod
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.01.2012. 08:27h

Aditiv za gorivo koji nije prošao zdravstvene testove korišćen je u izradi silikona za grudi čija je proizvodnja u međuvremenu zabranjena, prenio je francuski radio RTL.

U izvještaju se navodi da je supstanca koja se koristi u industriji nafte i gume pronađena u jednom implantu kompanije Poli implant proteze (PIP) koji je pukao.

Advokat kompanije odlučno je demantovao ove navode i rekao RTL-u da ova supstanca nije industrijski, nego prehrambeni proizvod koji se stavlja u ruž za usne.

Kompanija PIP zatvorena je 2010. godine.

RTL je dao implant na hemijsku i toksikološku analizu jednom istraživaču, koji je zaključio da su silikonski implanti kompanije PIP skloni pucanju jer sadrže materije poput siloprena i rodorskila.

Francuska agencija za zdravstvenu zaštitu od ranije je znala da sporni implanti sadrže industrijski, a ne medicinski silikon, ali ovo je prvi put da se pominje upotreba aditiva iz industrije nafte.

Testovi nijesu pokazali da postoji povećan toksični rizik od implanta kompanije PIP u poređenju sa normalnim protezama za grudi. Mehanički testovi pokazali su da su omoti spornih implanta skloni pucanju i da gel iz njihove unutrašnjosti može da iritira tkivo.

Francuski i američki stručnjaci smatraju da su žene koje ugrade bilo kakve silikonske implante u grudi izložene neznatno većem riziku od raka.

Procjenjuje se da je sporne implante ugradilo između 300 i 400 hiljada žena u Latinskoj Americi i Evropi.