NOVOGODIŠNJI GOVOR

Merkel predviđa tešku 2012.

Njemačka kancelarka Angela Merkel očekuje da će sljedeća godina biti još teža od 2011., posebno u eurozoni, ali je naglasila da Njemci svejedno imaju "dobre razloge za optimizam".
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2011. 09:17h

"Njemačkoj ide dobro, iako će sljedeća godina bez sumnje biti teža od ove", kazala je ona u govoru koji će se emitovati večeras na njemačkoj televiziji, a čiji su djelovi objavljeni ranije.

Za kancelarku je 2011. godina bila obilježena "dubokim previranjima" poput Arapskog proljeća, katastrofe u Fukušimi koja je Njemce pogodila toliko da su primorali vladu da objavi plan prekida proizvodnje nuklearne energije do 2022. godine.

Merkel je također stala u odbranu projekta ujedinjene Evrope, naglasivši šta je sve taj projekt donio kontinentu u posljednjih 50 godina: "mir, slobodu, pravdu, ljudska prava i demokratiju".

Merkelova je istakla da "Evropa odrasta kroz postojeću krizu", iako je "put njenog prevazilaženja bio dug i posut preprekama". "Na kraju tog puta, međutim, Evropa će izaći jača iz krize nego što je ušla", naglasila je kancelarka.

"U Njemačkoj imamo dobar razlog za optimizam", naglasila je Merkel, rekavši da je njemačka privreda manje izgubila na kompetitivnosti od evropskih susjeda, s najnižom nezaposlenošću u posljednjih 20 godina.

Rast njemačke privrede u 2012. mogao bi, po predviđanjima, iznositi između 0,5 i jedan posto, bitno niže od 3 posto u ovoj godini, ali više od crnih prognoza nekih ekonomista koji su ranije govorili da Njemačku 2012. čeka negativan rast i recesija.