Julija Timošenko prebačena u zatvor

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič odbio je da se miješa u slučaj i omogući pomilovanje bivšoj premijerki
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2011. 11:12h

Bivša premijerka Ukrajne Julija Timošenko prebačena je iz pritvora u zatvor, gdje će odslužiti ostatak sedmogodišnje kazne zbog zloupotrebe položaja.

"Timošenkova je prebačena u zatvor u oblasti Karikov", navodi se u kratkom saopštenju zatvorske uprave.

Zbog presude bivšoj premijerki, Evropska unija odložiće potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini i političkoj saradnji sa Ukrajnom.

Uprkos pritiscima iz EU, gdje smatraju da je bivšoj premijerki suđeno po političkoj osnovi, Timošenkovoj najvjerovatnije neće biti umanjena kazna, prenijela je agencija Rojters.

Predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič odbio je da se miješa u slučaj i omogući pomilovanje bivšoj premijerki.

Parlament, u kome većinu imaju pristalice predsjednika, odbio je dosadašnje inicijative za promjenu zakona kako bi krivično djelo za koje je Timošenkova optužena prestalo da postoji.

Zatvorska kazna presuđena je zbog ugrožavanja interesa Ukrajne u pregovorima oko energije sa Rusijom. Političari na zapadu smatraju da je presuda samo kulminacija sukoba između Janukoviča i Timošenkove, koja mu je već dugi niz godina glavni politički protivnik, podsjećaju agencije.

Timošenkova, kojoj probleme stvaraju bolovi u leđima, rekla je čuvarima da je sposobna za put do zatvora "komotnim minibusom".

Bonus video: