I Britanija razmatra prodaju 'bezličnih' cigareta

Britanska udruženja za zaštitu zdravlja pozvale su svoju vladu da slijedi primjer Australije u odluci da se zabrani prodaja cigareta u kutijama privlačnog dizajna i boja kako bi se spriječilo regrutovanje novih mladih pušača.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2011. 10:36h

Australija se priprema da bude prva nacija koja će uvesti tzv. 'bezlično' ili nebrendirano pakovanje duvanskih proizvoda do kraja 2012. godine. Na kutijama će biti samo upozorenja o štetnosti pušenja a kutije cigareta sa privlačnim dizajnom biće zabranjene. Ovakve namjere četiri najveća svjetska proizvođača cigareta pokušavaju da sruše pred australijskim vrhovnim sudom.

Australijski predlog izgleda nebrendirane ambalaže za cigarete

Prema istraživanju britanske fondacije za bolesti srca, objavljenom juče, više od četvrtine mladih svoje procjene o štetnosti duvanskih proizvoda bazira na osnovu izgleda njihove ambalaže.

Istraživanje, kojim je bilo obuhvaćeno više od 2.700 mladih osoba uzrasta od 16 do 25 godina, utvrdilo je da tri četvrtine smatra da bi prodaja 'bezličnih' duvanskih proizvoda sa zdravstvenim upozorenjima olakšala prestanak pušenja ili dovela do pušenja manjeg broja cigareta.

Oko 16 posto mladih kazalo je da je dizajn kutije taj koji određuje koje će cigarete kupiti, a 12 posto u izboru se vodilo činjenicom je li moderno pušiti cigarete određenog proizvođača.

Podaci britanskih vlasti pokazuju da svake godine u Engleskoj počne sa pušenjem oko 200.000 mladih a više od dvije trećine Britanaca počelo je da puši prije nego što napune 18 godina.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra duvan "jednom od najvećih zdravstvenih prijetnji s kojima je svijet ikad bio suočen". Statistika kaže da polovina svih pušača umire od neke od bolesti povezanih s pušenjem.

Bonus video: