"smijenite urednike"

Mađarska: Novinari i dalje u štrajku glađu zbog političkog miješanja u program

Petoro demonstranata, uključujući radnike MTV-a, štrajkuje glađu od 10. decembra, tvrdeći da se provladini urednici uveliko miješaju u njihov rad.
0 komentar(a)
Mađarska, novinari, štrajk, Foto: AFP
Mađarska, novinari, štrajk, Foto: AFP
Ažurirano: 29.12.2011. 21:33h

Pripadnici obezbjeđenja nisu uspjeli da uklone grupu štrajkača glađu sa glavnog ulaza u zgradu državne televizije MTV.

Petoro demonstranata, uključujući radnike MTV-a, štrajkuje glađu od 10. decembra, tvrdeći da se provladini urednici uveliko miješaju u njihov rad.

Dopisnik BBC-a je prenio da štrajkači konzumiraju samo supu i čaj, nikakvu čvrstu hranu.

Ove nedjelje su otkaz dobila dva novinara MTV-a, Balaž Nađ Navaro i Aranka Šavuli.

BBC je prenio da su pripadnici obezbjeđenja pokušali da uklone šator, stolice i transparente ispred zgrade televizije.

„Ostaćemo ovdje dok naši zahtjevi ne budu ispunjeni,“ rekao je Balaž Nađ Navaro za BBC u Budimpešti

„Ostaćemo ovdje dok naši zahtjevi ne budu ispunjeni,“ rekao je Balaž Nađ Navaro za BBC u Budimpešti.

Jedan od zahtjeva je smjena pet urednika koje štrajkači optužuju za političko miješanje u dnevni program vijesti.

Godinu od usvajanja kontroverznog medijskog zakona, i javni servis i komercijalni mediji su ponovo u centru pažnje.

Medijski savjet, moćno tijelo za nadzor medija koji je osnovano prema novom zakonu, odbio je da obnovi frekvenciju glavnoj antivladinoj radio stanici Klub radio, koju je koristio u posljednjih deset godina, piše BBC.

Frekvenciju daju anonimusima

Frekvencija će u martu biti dodijeljena potpuno nepoznatom rivalu, Autoradiju – ukoliko bude usvojena tužba koju je podnio Klub radio.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton je u pismu premijeru Viktoru Orbanu 23. decembra izrazila zabrinutost zbog nekoliko aspekata politike vladajuće stranke Fides, uključujući prijeteće zatvaranje Klub radija, prenio je ljevičarski dnevnik „Nepsabadšag“.

Portparol vlade desnog centra Peter Šijarto je priznao da je stiglo pismo iz Vašingtona, ali nije saopštio njegove detalje niti bilo kakav zvanični odgovor.

Tokom posjete Mađarskoj prošlog juna, Klinton je pozvala na „istinsku posvećenost nezavisnosti pravosuđa, slobodi štampe i transparentnosti vlade.“

Predsjednik vrhovnog suda Andras Baka je smijenjen nakon što je u parlamentu izrazio zabrinutost zbog promjena krivičnog zakonika.

Portparolka Medijskog savjeta, Karola Kiriči, rekla je novinarima da Klub radio nije pobijedio na tenderu iz čisto objektivnih – između ostalog finansijskih – kriterijuma, te da je ta stanica dostavila „izuzetno slabu“ ponudu.

Ona je takođe optužila kritičare vlade i međunarodne medijske organizacije da su protekle godine vodili neprekidni rat protiv Savjeta, koji je opisala kao „političku provokaciju“.

Preporučujemo za Vas