"BBC" opet izazvao bijes javnosti: Za žensku ličnost godine izabrana - panda

"Neka se Sviti ne uvrijedi, ona je sigurno najbolja od svoje vrste, ali u naslovu stoji riječ 'žena', a ne 'ženka' godine", kaže laburistička zastupnica Stela Krizi
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2011. 18:17h

Britanska TV mreža "BBC" izazvala je novi bijes gledalaca u samo mjesec dana, jer je među 12 ženskih lica godine izabrala i jednu pandu.

Prošle nedjelje "BBC" je bio izvrgnut kritici jer je u izboru za sportistu godine nominovao samo muškarce.

Odluka da se lice Sviti ili Tian-Tian, ženke pande koja je početkom decembra uz veliko zanimanje javnosti stigla iz Kine na pozajmicu u edinburški zoološki vrt, izazvala je lavinu bijesnih 'tvitova', među ostalima i od bivšeg premijera Džona Preskota.

"Dakle, 'BBC' nije mogao da nađe ženu za sporsko lice godine, ali je za žensko lice 2011. uspio da pronađe pandu", napisao je Preskot.

Javila se i laburistička zastupnica Stela Krizi: "Neka se Sviti (panda) ne uvrijedi, ona je sigurno najbolja od svoje vrste, ali u naslovu stoji riječ - 'žena', a ne - 'ženka' godine".

Kritičari su mreži "BBC" zamjerili i što je četvrtina žena za lice godine izabrana na osnovu

"Dakle, 'BBC' nije mogao da nađe ženu za sporsko lice godine, ali je za žensko lice 2011. uspio da pronađe pandu", napisao je Preskot

Među njima su jetrva princa Vilijama, Pipa Midlton, Južnoafrikanka Šarlin Vitstok, koja se udala za monegaškog princa Alberta, te španska milijarderka, osamdesetpetogodišnja vojvotkinja od Albe, koja se nedavno udala za 24 godine mlađeg državnog službenika.

Galerija

Bonus video: