RAKETA BULAVA

Nova ruska balistička raketa prošla uspješno sve testove

Bulava, predviđena kao naoružanje za novu generaciju nuklearnih podmornica, može da nosi 10 bojevih glava, dometa od 8.000 kilometara
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 07:29h

Interkontinentalna balistička raketa "bulava", koja bi trebalo da predstavlja kamen temeljac ruskog nuklearnog arsenala, prošla je uspješno sve testove i uskoro bi trebalo da postane dio vojnog arsenala, objavio je danas predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev tokom sastanka sa vojnim oficirima.

Bulava, predviđena kao naoružanje za novu generaciju nuklearnih podmornica, može da nosi 10 bojevih glava, dometa od 8.000 kilometara.

Bulava je imala čitav niz neuspješnih testova koji su se, zbog toga, otegli godinama, čime je dovedena u pitanje budućnost najskupljeg vojnog projekta u post-sovjetskoj istoriji Rusije.

Posljednjih nekoliko testova, međutim, bilo je uspješno, uključujući i prošlonedjeljno istovremeno lansiranje dvije bulave.

Ruski zvaničnici bulavu su okarakterisali kao oružje nove generacije, sposobno da nadmudri bilo koju potencijalnu protivraketnu odbranu, zahvaljujući svom brzom startu i sposobnosti da tokom leta izvodi neobične manevre.

Bulava će zamijeniti rakete iz doba Sovjetskog Saveza, koje su odslužile svoj radni vijek.

Ruska mornarica, takođe je privela kraju izgradnju prve nuklearne podmornice nove generacije Jurij Dolgorukij, koje će biti opremljene novim raketama.

Još nekoliko tih podmornica je u izgradnji.