Euro podijelio potrošače

Euro je deceniju nakon što je uveden oštro podijelio potrošače, iako je uveden kao valuta sa obećanjima da će olakšati putovanja, ujediniti Evropu i stabilizovati cijene.
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2011. 09:34h

Na ulicama Berlina, Madrida i Bratislave vlada slično mišljenje da je, uprkos jasnim prednostima, prelazak na euro podigao troškove života i doveo do velike političke i ekonomske neizvjesnosti u bloku zemalja korisnica.

Euro, koji predstavlja najopipljiviju manifestaciju evropske integracije u svakodnevnom životu, postao je simbol dužničke krize i ekonomskih problema.

U Njemačkoj, 85 odsto građana smatra da je euro podigao cijene, pokazala je nedavna anketa.

Iako statistika ne odaje takav utisak i pokazuje da je inflacija tokom protekle decenije iznosila oko dva odsto godišnje, među onima koji se sjećaju starih valuta u svojim zemljama rašireno je mišljenje da su sa uvođenjem eura cijene porasle.

U mnogim zemljama Evrope vlada veoma visoka nezaposlenost među mladima, koji se gotovo i ne sjećaju ranijih valuta.

Smatra se da je velika prednost eura to što je omogućio da se građani kreću iz jedne zemlje u drugu uz upotrebu istih novčanica i kovanica, što eliminiše neke troškove, neugodnosti i gubitke do kojih dolazi konverzijom valuta. Međutim, teška ekonomska vremena umanjila su tu prednost.

Prema nedavnoj anketi, 70 odsto Španaca smatra da im euro donosi malo ili nimalo koristi.

Zemlje Evropske unije (EU) koje nijesu članice monetarne unije teško da zavide članicama eurozone.

Britanci su za euro zainteresovani manje nego ikad, a želja drugih zemalja da se pridruže euroklubu slabi. Nedavna anketa je pokazala da je, prvi put od 2005, više Litvanaca bilo protiv nego za uvođenje eura.

Bonus video: