pismo iz zatvora

Timošenko upozorava Janukoviča da ne prodaje gasovode Rusiji

"Vijesti" će u štampanom izdanju objaviti integralni tekst pisma Timošenkove iz zatvora
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2011. 19:39h

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko upozorila je predsjednika Viktora Janukoviča, u otvorenom pismu koje mu je poslala iz zatvora, da ne prodaje gasovode Rusiji, jer bi to umanjilo poziciju Kijeva u odnosu na Moskvu.

Ukrajina pregovara više od godinu dana o jeftinijim isporukama ruskog gasa, a vladini izvori i izvori iz industrijskih krugova tvrde da Moskva pokušava da dobije udio u ukrajinskim gasovodima koji isporučuju ruski gas Evropi.

Kijev je do sada odbijao da to učini, međutim, vlada Janukoviča se nalazi u teškoj poziciji obzirom da se cijena gasa povećava u okviru sadašnjeg sporazuma, preopterećujući državne finansije u trenutku globalne ekonomske krize, podsjeća Rojters.

"Da se niste usudili da prodate gasovode", piše Timošenko ističući kako je "to naš poslednji strateški resurs"

Ukrajina subvencioniše gas i obezbjeđuje gas za grijanje domaćinstava, tako da bi ukidanje subvencija značilo političko samoubistvo za Janukovičevu Partiju regiona koja se inače priprema za parlamentarne izbore oktobra 2012. godine.

"Da se niste usudili da prodate gasovode", piše Timošenko ističući kako je "to naš poslednji strateški resurs".

Ukrajina subvencioniše gas i obezbjeđuje gas za grijanje domaćinstava, tako da bi ukidanje subvencija značilo političko samoubistvo za Janukovičevu Partiju regiona

Janukovič, koji je tijesno pobijedio Timošenkovu na predsjedničkim izborima u februaru 2010. optužio je da je izdala nacionalne interese, jer je sklopila 2009. gasni sporazum sa Rusijom.

Prema tom sporazumu, Ukrajina plaća cijenu vezanu za cijenu nafte, odnosno Kijev plaća ruski gas gigantu "Gazpromu" oko 400 dolara za hiljadu kubnih metara, a ta cijena će se povećati na 485 dolara tokom narednog kvartala.

Oktobra mjeseca Timošenkova je osuđena na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom sklapanja sporazuma iz 2009. godine.

Ona je odbacila te optužbe kao politički motivisane, a u svom pismu pokušava da vrati loptu Janukoviču.

"Primljeni ste u Gorki (rezidenciju ruskog predsjednika) jer taj (gasovodni) sistem još uvijek pripada Ukrajini", piše Timošenkova i dodaje "kada ga budete izgubili više nećete

"Vijesti" će u štampanom izdanju objaviti integralni tekst pisma Timošenkove iz zatvora

Nezavisni dnevnik "Vijesti" će u sjutrašnjem broju objaviti integralni tekst pisma iz zatvora, koje je Timošenkova poslala predsjedniku Ukrajine, Viktoru Janukoviču.

Galerija