Francuska odbila da uhapsi Florens Artman

"Tekst dokumenta kojim je određena saradnja s Haškim tribunalom odnosi se samo na teške ratne zločine zbog kojih je sud i uspostavljen", stoji u saopštenju MVP-a Francuske
70 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2011. 15:57h

Francuska neće uhapsiti bivšu portparolku tužilaštva Haškog tribunala, Florens Artman, iako je sud izdao nalog za hapšenje zbog nepoštovanja suda, saopštilo je u ponedjeljak francusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Tekst dokumenta kojim je određena saradnja s Haškim tribunalom odnosi se samo na teške ratne zločine zbog kojih je sud i uspostavljen", objašnjava se u saopštenju.

Artman je objavila dvije tajne odluke žalbenog vijeća koje su, kako smatra, mogle dokazati umiješanost Srbije u srebrenički genocid

Haški sud je sredinom novembra izdao nalog za hapšenje Artman jer je odbila da plati novčanu kaznu od 7.000 eura za napoštovanje suda.

Presuda je donesena 2009. godine, a istu je 2011. u julu potvrdilo i žalbeno vijeće.

Sud je tu novčanu kaznu pretvorio u sedmodnevnu zatvorsku kaznu, zatraživši od Francuske da Artman uhapsi i prebaci u Hag.

U svojoj knjizi "Mir i kazna" iz 2007. godine, Artman je objavila dvije tajne odluke žalbenog vijeća u vezi procesa protiv Slobodana Miloševića koje su, kako ona smatra, mogle dokazati umiješanost države Srbije u genocid u Srebrenici.

Sudsku odluku o kažnjavanju Florens Artman su osudili novinari širom svijeta, kao i razna udruženja, uključujući i Reportere bez granica.