Francuska firma da uštedi sama pravila silikon za implatante

Krivični sud u Marseju mogao bi podići optužnice zbog teške prevare protiv četiri do šest direktora kompanije PIP
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2011. 20:49h

Francuski ministar zdravlja zatražio je juče da bude pronađen šef kompanije koja je optužena za prodaju spornih implatanata desetinama hiljada žena širom svijeta, opisavši skandal kao „mutan posao“.

Žan-Klod Mas (72), osnivač i izvršni direktor francuske kompanije Poli implants protes (PIP), nije viđen u javnosti od kada je izbio skandal koji je potencijalno pogodio 300.000 žena širom svijeta.

Međutim, britanska vlada je isključila potrebu njihovog uklanjanja, navodeći da „nema dokaza“ da su štetni po zdravlje

Francuske vlasti su ranije zatražile od 30.000 žena da uklone implatante koje je proizvela kompanija PIP. Vlasti su saopštile da nije dokazano da oni izazivaju rak, ali da postoji rizik od pucanja.

Međutim, britanska vlada je isključila potrebu njihovog uklanjanja, navodeći da „nema dokaza“ da su štetni po zdravlje.

Desetine hiljada žena u opasnosti

Smatra se da oko 40.000 britanskih žena ima sporne implatante, javio je BBC.

„Očigledno je da moramo pronaći Masa i one koji su imali interesa u toj kompaniji“, kazao je francuski ministar zdravlja Ksavijer Bertran za radio Evropa1. „Moraju odgovorati za svoja djela”.

„To je jedan mutan posao oko kog se vrti puno novca“, dodao je Bertran. „Time što nisu koristili autorizovani proizvod (silikon), pokušali su da zarade, što je najgore, na zdravlju žena“.

Advokat kompanije PIP saopštio je da se Mas i finansijski direkor „iz pristojnosti i diskrecije“ nisu oglasili, ali da se i dalje nalaze na jugu Francuske.

Zaposleni u kompaniji PIP u jednom industrijskom gradu u blizini Tulona tvrde da se sporni gel koristi još od 2001. godine.

Interpol je saopštio da se ona odnosi na događaj na Kostariki iz juna 2010, kada je tamošnja policija uhapsila Masa zbog vožnje pod uticajem alkohola, ali je on pobjegao iz zemlje i nije se pojavio na sudu.

Policija je u novembru 2010. nakratko saslušala Masa, ali nije tražila da se pojavi na sudu. Međutim, krivični sud u Marseju mogao bi podići optužnice zbog teške prevare protiv četiri do šest direktora kompanije PIP, kazao je agenciji Rojters izvor iz pravosuđa.

Zaposleni u kompaniji PIP u jednom industrijskom gradu u blizini Tulona tvrde da se sporni gel koristi još od 2001. godine.

Gel domaće izrade

Fotografije objavljene uz članke 2010, koje je napravio fotograf regionalnog lista „Var-Martin“, prikazuju radnike u plavim uniformama kako pune implatante silikonskim gelom. Sa maskama preko lica i rukavicama, izgledalo je kao da rade u nekoj ozbiljnoj medicinskoj kompaniji.

Međutim, zvaničnici francuskog ministarstva zdravlja otkrili su prošle godine da je kompanija koristila smjesu silikona domaće izrade, industrijsku vrstu koju zdravstveni organi nisu odobrili.

Dok je odobreni silikonski gel koštao oko 60 dolara za 200 kg, domaća verzija koštala je oko 10 dolara, rekao je taj izvor.

U kompaniji, koja je zatvorena nakon bankrota 2010, Mas je izdavao naređenja, iako je tehnički bio u penziji, naglasio je Mariaks.

„Silikonski gel je pravljen u fabrici, u PIP-u“, rekao je. „Bio je to gel domaće izrade“.

Sporni gel se upotrebljavao od 2001, a šefove PIP-a je namamila razlika u cijeni između domaćeg i odobrenog gela, rekao je u intervjuu za „Var-Martin“ 2. avgusta 2010. jedan neimenovani bivši menadžer kompanije.

Dok je odobreni silikonski gel koštao oko 60 dolara za 200 kg, domaća verzija koštala je oko 10 dolara, rekao je taj izvor.

Galerija

Bonus video: