kontrola evrope

Evropske socijaldemokrate: Dosta nam je "Merkozi" diktature

Najavu pakta "Merkozi" da će mijenjati evropske ugovore kako bi vratili povjerenje na tržište, Šulc je opisao kao "puštanje duha iz boce"
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2011. 20:30h

Evropske socijaldemokrate sve su glasnije u svojim kritikama na račun "pakta" Merkel-Sarkozi kojem zamjeraju da je svojim djelovanjem isključio druge članice iz procesa odlučivanja.

"Danas se važne odluke ne donose u institucijama EU, već na plaži", kazao je šef socijaldemokrata u Europskom parlamentu Martin Šulc, aludirajući na Sumit G8 u francuskom ljetovalištu Dovilu gdje su Merkel i Sarkozi skrojili evropski pakt.

Najavu pakta "Merkozi" da će mijenjati evropske ugovore kako bi vratili povjerenje na tržište, Šulc je opisao kao "puštanje duha iz boce".

"U ovom trenutku ne postoji ni povjerenje tržišta, niti reforma evropskih ugovora, samo u potpunosti nejasna pravna situacija", kaže Šulc.

On smatra i da dvoje najmoćnijih evropskih političara kontrolišu i novog italijanskog premijera Montija, kojem "daju jasna uputstva što mora da uradi", prenosi Dojče Vele.

"Socijaldemokratija mora ostati pokret koji kritikuje krupni kapital i koji se zalaže sa uspostaljanje socijalnih normi u tržišnoj ekonomiji. Taj se program mora snažnije profilisati kako na nacionalnom, tako i na evropskom nivou", naglasio je Šulc, očito svjesan krize socijaldemokratije.

Od 27 premijera članica EU samo tri dolaze iz redova socijaldemokrata.