Van Rompej širi mir i sreću u svijetu

Povodom božićnih i novogodišnjih praznika, predsjednik Evropskog savjeta Van Rompej poslao je svjetskim liderima "Svjetsku knjigu o sreći" i pozvao ih da "sreću i dobrobit ljudi učine svojim političkim prioritetom u 2012."
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2011. 20:02h

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej pozvao je svjetske lidere da zaborave na dužničku krizu i sagledaju stvari sa svjetlije strane, prenosi AP.

U neobičnom pokušaju predsjednika EU da vrati osmjeh na lica svjetskih lidera, svoje primjerke zabavnog štiva o sreći dobiće i britanski premijer Dejvid Kameron, američki predsjednik Barak Obama i francuski predsjednik Nikola Sarkozi.

Evropske zvaničnike će posebno zanimati poglavlje naslovljeno "stvorite vlastitu valutu koju niko drugi ne može da kupi", kao i ono koje će ih podsjetiti da se "za novac može kupiti sreća samo ako ga potrošimo na druge".

Mnogi će se vjerovatno upitati da li je predsjednik političkog bloka od 500 miliona ljudi, od kojih se dobar dio suočava sa finansijskim problemima, izgubio dodir sa traumatičnom realnošću. Svjestan toga, Van Rompej u svom propratnom pismu navodi da će "cinici vjerovatno odmah odbaciti njegove predloge kao naivne", ali ističe da se za sreću uvijek vrijedi boriti.

Neobičan poklon, koji će nesumnjivo nasmijati njegove političke prijatelje i kolege, mogao bi i da popravi imidž Van Rompeja koji se često doživljava kao strog i dosadan činovnik. Knjiga je zbirka od 100 eseja o pozitivnoj psihologiji, čiji su autori naučnici i stručnjaci iz 50 zemalja.

Bonus video: