Mjesečno se falsifikuje samo 50.000 eura

Stanovnik eurozone trebalo bi, statistički gledano, da živi 800 godina da bi u svom životu dobio u ruke falsifikovanu novčanicu eura, tvrdi Europol
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2011. 17:21h

Deset godina nakon uvođenja eura pokazalo se da su falsifikati ove zajedničke evropske valute, statistički gledano rijetki, mnogo rjeđi nego neke druge ranije i sadašnje monete.

Stanovnik eurozone trebalo bi, statistički gledano, da živi 800 godina da bi u svom životu dobio u ruke falsifikovanu novčanicu eura, tvrdi šef odjeljenja za falsifikovani novac i kreditne kartice u Europolu Mihael Raušenbah.

Oko 50.000 falsifikata eura se mjesečno povlači iz opticaja, što je mala količina imajući u vidu količinu novca u opticaju, prenosi bečki dnevnik „Standard“.

U prvoj polovini ove godine prema podacima Evropske centralne banke u opticaju je bilo u prosjeku 13,8 milijadi novčanica eura.

U Austriji, prema najnovijim statistikama, u prvih šest mjeseci policija je otkrila 2.657 falsifikata eura, što je za 45 odsto manje nego u prvoj polovini 2010.

„Profesionalni falsifikatori su u prošlosti bili skoncentrisani na prostor Balkana. U protekle tri, četiri godine došlo je do pomjeranja, i sada više od 50 odsto falsifikovanih novčanica dolazi iz Italije“, rekao je Rudolf Unterkofler iz Kriminalističke službe Austrije.

On je, austrijskoj novinskoj agenciji APA, objasnio da je izvjesno da se mafija u većoj mjeri bavi falsifikovanjem novca.Takođe, kako je dodao, falsifikatori eura se nalaze i u Južnoj Americi. Europol je u saradnji sa policijom Kolumbije u toj zemlji pronašao više štamparija lažnog novca i falsifikate u vrijednosti od više miliona eura.

Raušenbah ukazuje da je za izradu lažnih novčanica potrebno puno investicija u specijalizovanu opremu, kao i znanje.On je uvjeren da nema „savršenih falsifikata“, i da čak i najbolje imitacije mogu biti prepoznate u roku od pet sekundi.

Bonus video: