Turska povukla ambasadora iz Francuske

Turska je danas povukla svog ambasadora iz Pariza i optužila Francusku za izdaju istorije jer je počinila nepopravljivu štetu po odnose dviju zemalja usvajanjem zakona kojim se kažnjava negiranje genocida nad Jermenima
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2011. 17:33h

"Nažalost, ovaj predlog zakona je prihvaćen uprkos svim našim upozorenjima... To će otvoriti nepopravljive i vrlo ozbiljne rane u bilateralnim odnosima", rekao je u Ankari turski premijer Erdogan.

Erdogan je zakon nazvao rasističkim, diskriminišućim i ksenofobičnim. Objavio je takođe da Turska otkazuje sve političke, ekonomske i vojne sastanke s Francuskom i da će svim francuskim ratnim avionima zabraniti slijetanje na turske aerodrome, a ratnim brodovima pristajanje u turskim lukama.

Erdoganov zamjenik Bulent Arinc nije bio ništa blaži u osudi novog francuskog zakona. "Osuđujem francuski parlament koji je prihvatio zakon jednak izdaji istorije", rekao je Arinc i ocijenio da se time Francuska vraća u doba inkvizicije, pa se zapitao "hoće li sada u lov na vještice protiv onih koji se usude da kažu da genocida nije bilo".

Sarkozi polaže cvijeće žrtvama genocida u Jermeniji

Zastupnici francuske Narodne skupštine danas su glasali za zakon kojim se javno negiranje genocida, uključujući i genocid nad Jermenima 1915.-1917. kažnjava zatvorskom kaznom u trajanju do godine dana i sa 45.000 eura globe.

Protest u Parizu sa natpisom " Genocid nad Jermenima je svjetska laž"

Nakon glasanja koje je pred parlamentom u Parizu pratio protest frankoturske zajednice, portparol turske ambasade je najavio da ambasador Tašin Burkuoglu "odlazi sjutra" iz Pariza.

Francuska je zakonom priznala dva genocida, nad Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata i nad Jermenima tokom Prvog svjetskog rata. Do sada je kažnjavala samo negiranje prvog genocida.

Da bi zakon konačno bio prihvaćen, mora da ga potvrdi i Senat, a datum glasanja za to još uvijek nije utvrđen.

Francuska je genocidom proglasila smrt 1,5 miliona Jermena od 1915. i 1917. za što je bilo odgovorno tadašnje Osmansko carstvo. Turska priznaje da je tada ubijeno do pola miliona Jermena, ali odbacuje kvalifikaciju genocida i smatra ih žrtvama Prvog svjetskog rata.

Bonus video: