Ruska policija pustila Navaljnog

Navaljni je uhapšen na protestu u Moskvi, jednom od brojnih koje je organizovao, dva dana uoči Putinove inauguracije za četvrti mandat
0 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.05.2018. 16:08h

Ruska policija je danas pustila na slobodu opozicionog lidera Alekseja Navaljnog koji je juče uhapšen sa više od 1.000 njegovih pristalica na neodobrenim demonstracijama organizovanim širom zemlje protiv predsjednika Vladimira Putina.

On će se narednog petka pojaviti pred sudom za prekršaje.

Navaljni je uhapšen na protestu u Moskvi, jednom od brojnih koje je organizovao, dva dana uoči Putinove inauguracije za četvrti mandat.

Prema navodima organizacije OVD-info, policija je tokom dana uhapsila više od 1.000 demonstranata, od čega 52 na protestu u Moskvi i 97 u Čeljabinsku, na Uralu.

Na Puškinovom trgu u Moskvi, gdje su se okupile hiljade Putinovih protivnika, došlo je do sukoba demonstranata i policije koja je bacila suzavac i pokušala da uguši protest, navodi AFP.

Demonstranti su se okupili i u Sankt Peterburgu, uzvikujući "Putine, lopove" i "Napolje Putin", a policija je bacila suzavac kako bi rastjerala okupljene.

Demonstracije protiv inauguracije Putina za četvrti predsjednički mandat održavale su se juče u brojnim ruskim gradovima pod sloganom "On nije naš car", a demonstranti su uzvikivali "Rusija će biti slobodna" i "Dolje car".

Inauguracija Putina za novi šestogodišnji mandat biće održana u ponedjeljak, 7. maja.

Bonus video: