Julija Timošenko najavila bojkot ponovnog suđenja

Timošenko se stalno žalila tokom suđenja na Janukoviča, smatrajući da je suđenje namijenjeno da se on "otarasi protivnika"
0 komentar(a)
Julija Timošenko, Foto: Guardian.co.uk
Julija Timošenko, Foto: Guardian.co.uk
Ažurirano: 22.12.2011. 12:17h

Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko, osuđena na sedam godina zatvora, izjavila je da će ona i njeni advokati da bojkotuju njeno ponovno suđenje i da unaprijed odustaje od prava da se žali.

"Odlučila sam da odustanem od svakog učešća u ovom sramnom suđenju i od prava da se žalim", rekla je Julija Timošenko, a prenosi njen sajt na internetu.

"Režim (predsjednika Viktora) Janukoviča je uništio pravosuđe", ocijenila je ona i više "nema smisla tražiti istinu po sudovima".

Njen glavni advokat Sergij Vlašenko potvrdio je njenu izjavu na današnjem saslušanju u ponovljenom suđenju.

Julija Timošenko, uhapšena u avgustu, osuđena je u oktobru za zloupotrebu položaja i dobila sedam godina zatvora. Optužena je da je, dok je bila premijerka Ukrajine, dozvolila potpisivanje ugovora o uvozu ruskog gasa po nepovoljnoj cijeni, čime je oštetila državu za više od sto miliona eura.

Ona se stalno žalila tokom suđenja na Janukoviča, smatrajući da je suđenje namijenjeno da se on "otarasi protivnika".

Julija Timošenko, jedna pd predvodnica "narandžaste revolucije" u Ukrajini, poslije koje je postala premijerka, žalila se na presudu i novo suđenje je u toku, ali su njeni advokati pesimisti, jer se protiv nje vode i druge sudske istrage.

Ta afera je izazvala krizu u odnosima između Ukrajine i Evropske unije (EU), koja traži njeno oslobađanje.

Bonus video: