Evropljani zbog krize napuštaju kontinent "trbuhom za kruhom"

Ove godine desetine hiljada Portugalaca, Grka i Iraca napustili su svoje domovine i krenuli put južne Zemljine polulopte
0 komentar(a)
pasoš, emigracija, Foto: Shutterstock.com
pasoš, emigracija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.12.2011. 09:26h

Od svog nastanka Evropska unija je bila utočište za one koji su iz drugih djelova svijeta tamo tražili sklonište od rata, progona i siromaštva. Ali, EU se, kako je nedavno rekla Angela Merkel, suočava sa najvećom krizom od Drugog svjetskog rata, pa se izgleda stvari sada okreću, jer je sve više onih koji napuštaju Stari kontitent i, kao nekada, odlaze trbuhom za kruhom.

Ove godine, piše Guardian, desetine hiljada Portugalaca, Grka i Iraca napustili su svoje domovine i krenuli put južne Zemljine polulopte.

Grci su pretežno išli u Australiju. Prema zvaničnoj statistici, oko 50.000 Iraca otišlo je u Australiju i SAD, a za sljedeću godinu očekuje se još 75.000 emigranata.

Najmanje 10.000 Portugalaca otišlo je u naftom bogatu Angolu. Broj prijavljenih stranaca koji žive u Brazilu (bivšoj portugalskoj koloniji) do polovine ove godine porastao je za više od 50 odsto - na 1,47 miliona.

Gonsalo Pires, grafički dizajner koji je iz Lisabona otišao u Rio de Ženeiro, kaže da je u Portugalu postalo prilično depresivno.

Morala sam da uradim nešto. Da sam ostala u Grčkoj, svi bismo bili osuđeni na propast. Srećna sam što znam jezik, mnogi ne znaju
"U Brazilu, sa druge strane, postoji mnogo mogućnosti da se dođe do posla, da dođete do klijenata i projekata", kaže on.

Džoj Drosis koja je Grčku napustila i otišla u Australiju navodi slične razloge za napuštanje domovine.

"Morala sam da uradim nešto. Da sam ostala u Grčkoj, svi bismo bili osuđeni na propast. Srećna sam što znam jezik, mnogi ne znaju", rekla je ona.

Kao ključni momenat za ove migracije, Guardian navodi događaj od prošlog mjeseca, kada je portugalski premijer Pedro Pasos Koeljo, tokom posjete Angoli izrazio želju za investicijama te zemlje u Portugal.

Angola se još oporavlja od dugog i brutalnog građanskog rata, koji je okončan 2002. godine, a nezavisnost od Portugala ostvarila je 1975. godine. Ipak, predsjednik Angole Žoze Eduardo dos Santoš rekao je nedavno da je njegova zemlja spremna da pomogne svom nekadašnjem kolonijalnom vladaru Portugalu da se izbori sa finansijskom krizom.

Guardian navodi i da je u Dablinu, iz jednog fudbalskog kluba za igrače mlađe od 19 godina, u posljednjih 18 mjeseci otišlo 15 igrača. Većina tih potencijalnih fudbalskih zvijezda, navodi list, otišla je u Australiju.

Bonus video: