Novi skandal bi predsjednika Njemačke mogao koštati fotelje

Vulf je u nedjelju priznao da je u periodu dok je obavljao funkciju premijera Donje Saksonije šest puta koristio vile bogatih prijatelja za privatne odmore
0 komentar(a)
Kristijan Vulf, Foto: Beta
Kristijan Vulf, Foto: Beta
Ažurirano: 19.12.2011. 20:28h

Kancelarka Angela Merkel dala je punu podršku njemačkom predsjedniku Kristijanu Vulfa, nakon što su tokom vikenda u javnost dospjele nove informacije o njegovim vezama sa bogatim biznismenima.

Vulf je u nedjelju priznao da je u periodu dok je obavljao funkciju premijera Donje Saksonije šest puta koristio vile bogatih prijatelja za privatne odmore.

On je ranije kazao da je od jednog od tih biznismena prihvatio zajam za kuću u vrijednosti od pola miliona eura, javila je agencija Rojters.

„Smatram da predsjednik obavlja sjajan posao. Ima moju punu podršku“, kazala je Merkelova.

„Smatram da predsjednik obavlja sjajan posao. Ima moju punu podršku“, kazala je Merkelova na konferenciji za novinare u Prištini, njena prva direktna podrška Vulfu, koji je odbio pozive da podnese ostavku.

Vulf je do sada dobio iznenađujuće malu javnu podršku lidera vladajuće koalicije, signal da mnogi čekaju da vide hoće li isplivati još neki novi štetni detalji.

Merkel i drugi članovi Hrišansko Demokratske Unije (CDU) su poniženi ranije ove godine kada su požurili da odbrane ministra odrane Karla Teodora cu Gutenberga od optužbi da je plagirao doktorat, nakon čega je on podnio ostavku.

„U ovom trenutku u partiji vlada velika nelagoda zbog Vulfa”, kazao je jedan visoki zvaničnik CDU-a. „Niko ne želi da istupi i otvoreno stane u odbranu Vulfa, jer se svi sjećaju onoga što se dogodilo Gutenbergu. Ko zna što još može biti objavljeno?”

Partija je već uzdrmana skandalima, ostavkama i tenzijama zbog krize eurozone, a podrška koaliciji je opala za 10 poena od kako je 2009. osvojila vlast.

Partija je već uzdrmana skandalima, ostavkama i tenzijama zbog krize eurozone, a podrška koaliciji je opala za 10 poena od kako je 2009. osvojila vlast.

„Ukoliko ne istupi sa nekim ubjedljivim objašnjenjima, mislim da će mu biti teško da ostane na funkciji“, kazao je Holtman. „Merkelova ostaje po strani. Međutim, može joj biti veoma teško ukoliko bude trebala da nađe novog predsjednika“.

Vulf je prije 18 mjeseci preuzeo uglavnom ceremonijalnu funkciju od Horsta Kelera, bivšeg šefa MMF-a, koji je podnio ostavku nakon što je dao nediplomatske komentare o koristima od upotrebe vojne sile.

Bonus video: