Turska pokrenula kampanju protiv Francuske

U Ankari su najavili da će u slučaju usvajanja zakona o genocidu nad Jermenima Turska povući svog ambasadora iz Pariza na neodređeno vrijeme
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.12.2011. 12:08h

U Turskoj je pokrenuta široka kampanja protiv Francuske čiji parlament bi krajem sedmice trebalo da usvoji zakon kojim će se kažnjavati oni koji negiraju genocid nad Jermenima, koji je prije stotinu godina izvršen na prostoru današnje Republike Turske.

"Ukoliko taj zakon bude usvojen, to će izazvati velike ekonomske štete.

Francuska rizikuje da se suoči s bojkotom njenih proizvoda na turskom tržištu", ističe se u saopštenju Saveza komora za robnu razmjenu Turske, prenosi AFP.

U Turskoj posluje 960 francuskih firmi i robna razmjena između dvije zemlje je prošle godine dostigla 15 milijardi eura.

Parlament Francuske bi u četvrtak trebalo da usvoji zakon kojim se predviđa kazna zatvora do godinu dana i 45.000 eura za one koji negiraju genocid nad Jermenima.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je krajem prošle nedjelje u pismu predsjedniku Nikoli Sarkoziju apelovao da zaustavi usvajanje tog zakona, u protivnom šteta će "biti nepopraviva u političkim, ekonomskim i kulturnim odnosima dvije zemlje".

U Ankari su najavili da će u tom slučaju povući svog ambasadora iz Pariza i to na neodređeno vrijeme.

Francuska bi u četvrtak trebalo da usvoji zakon koji predviđa kaznu zatvora do godinu dana i 45.000 eura za negiranje genocida nad Jermenima

Turska negira da je nad Jermenima 1915. godine i kasnije, u vrijeme raspada Otomanske imperije, ubijen 1,5 milion Jermena i da je tu riječ o genocidu.

Francuska je jedna od petnaestak zemalja u svijetu koje su taj zločin zvanično okvalifikovale kao genocid.

Galerija

Bonus video: