nakon 2 i po godine

Saab bankrotirao, propali pregovori sa Kinezima

Šef Saaba Viktor Miler pojaviće se pred sudijama koji bi trebalo da odluče da li će podići ili prolongirati tromjesečnu zaštitu
0 komentar(a)
Saab, Foto: Saabsunited.com
Saab, Foto: Saabsunited.com
Ažurirano: 19.12.2011. 11:25h

Švedski Saab danas je prijavio bankrot, čime su okončani dvogodišnji napori spasavanja tog poznatog proizvođača automobila.

Posljednji očajnički napori da se organizuje pomoć za Saab i da se pronađe novi finansijer među kineskim kompanijama koje su pokazala najviše interesovanja, propali su zbog protivljenja vlasnika, američkog Dženeral motorsa /General Motors/ (GM) povodom licenci i mogućeg transfera tehnologije.

Službenik suda u Venersburgu potvrdio je da su dostavljena dokumenta kompanije u kojima se traži bankrot, dodajući da sud razmatra taj zahtjev. Cilj je suda da analizira zahtjev za bankrotom i da što prije odredi likvidatora.

Šef Saaba Viktor Miler pojaviće se pred sudijama koji bi trebalo da odluče da li će podići ili prolongirati tromjesečnu zaštitu Saaba, do kada bi uprava trebalo da pronađe finansijera i da postigne dogovor o spasavanju kompanije.

Miler je pokušavao da se dogovori o spasavanju Saaba od likvidacije, a posljednjih mjeseci pregovarao je sa dvije kineske grupacije, autokompanijom Joungman i firmom za distribuciju kola Pang Da. Vlasnik Saaba, američki GM, međutim, odbio je taj pokušaj zbog toga što je dogovorom bio predviđen transfer licence tehnologije kineskim firmama.

Preporučujemo za Vas