Trpe dvostruku kaznu

Papa Benedikt posjetio zatvorenike u zatvoru u Rimu

"Zatvorenici su ljudska bića koja i pored svojih zločina zaslužuju da se prema njima ponaša s poštovanjem i dostojanstvom", rekao je papa
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2011. 17:35h

Poglavar rimokatoličke crkve Benedikt XVI posjetio je glavni zatvor u Rimu gdje je razgovarao sa zatvorenicima i pozvao da se riješi problem prenatrpanosti u zatvorima.

Papa Benedikt je proveo oko sat i po u rimskom zatvoru Rebibija i odgovarao na pitanja nekolicine zatvorenika koji su mu govorili o nepodnošljivim uslovima u pretrpanim ćelijama, daleko od porodica, i da su se pokajali za svoje zločine.

"Zatvorenici su ljudska bića koja i pored svojih zločina zaslužuju da se prema njima ponaša s poštovanjem i dostojanstvom", rekao je papa.

Zatvorenici su za papu spremili i poklon

On je kritikovao to što su zatvori prenatrpani i pozvao italijansku vladu da izvrši izmjene u sistemu da zatvorenici ne bi trpjeli "dvostruku kaznu", tako što će služiti zatvorsku kaznu u nepodnošljivim uslovima.

Papa je istakao da pravda nije uvijek samo da se ispravi nešto što je loše učinjeno već i da se sastoji u pokazivanju milosrđa.

Benedikt XVI rekao je da se nada da njegova posjeta zatvoru Rebibija, u kome se nalazi oko 1.700 zatvorenika, neće samo predstavljati ohrabrenje zatvorinicima pred Božić već će takođe privući pažnju vlasti na njihovu situaciju.

Galerija

Preporučujemo za Vas