Merkelova okreće leđa Sarkoziju

Njemačka kancelarka Angela Merkel okrenula je leđa francuskom predsjedniku Nikoli Sarkoziju, s kojim je do sada zajedno krojila ekonomsku politiku u Evropi, piše Dejli mejl.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2011. 13:28h

Prema navodima Dejli mejla, nakon što je Britanija odbila da potpiše novi sporazum EU prošle nedjelje u Briselu i poslije salve uvreda francuskih zvaničnika na račun Britanaca, Merkelova se distancirala od svog najbližeg evropskog partnera.

Ona je u telefonskom razgovoru s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom izjavila da je htjela da se odupre Sarkozijevim planovima da izmijeni pravila u EU i dovede u pitanje britanske interese na evropskom tržištu.

"Merkelova je rekla Kameronu da je htjela da se novi sporazum EU bazira na čvršćoj kontroli fiskalne politike zemalja EU, a ne da bude sveobuhvatni plan, kako ga je iznio Sarkozi", naveo je izvor iz Dauning strita za britanske medije.

Kameron, inače, nije potpisao novi sporazum EU jer njegova zemlja ne koristi euro, pa nije htio da evropski sud ima nadležnost da provjerava da li je budžet njegove države izbalansiran, kao što je to slučaj s državama eurozone.

Povukli funte

Pored toga što joj je Njemačka okrenula leđa, britanske banke povukle su više od 20 milijardi funti iz Francuske između jula i septembra zbog bojazni od širenja krize i na tu zemlju. Prije toga su povukli 13 milijardi funti iz Italije i Španije i te pare investirale u Njemačku i SAD.

Bonus video: