Ističe vrijeme za spriječavanje globalne krize

"Najgori scenario je nastavak negativnog ciklusa, porast neizvjesnosti, što bi dovelo do globalne recesije", rekao je Likanen
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2011. 06:28h

Sveobuhvatno rješenje za dužničku krizu eurozone nije moguće postići, ocijenila je agencija Fič, upozorivši da bi šest njenih članica, uključujući Italiju i Španiju, mogle pretrpjeti snižavanje kreditnog rejtinga u bliskoj budućnosti.

Upućeno upozorenje, drugi put za dvije nedjelje da je bloku zaprijećeno snižavanjem rejtinga, pojačalo je pritisak na lidere da se uhvate u koštac sa pometnjom, prenio je Rojters.

Agencija Fič je saopštila da je, nakon samita EU, zaključila da je "sveobuhvatno rješenje za krizu eurozone tehnički i politički izvan domašaja"

Jedan kreator politike ECB je rekao da ističe vrijeme za pronalaženje rješenja za krizu koja bi mogla izazvati globalnu recesiju. Drugi je kazao da ta banka neće proširiti program kupovine obveznica koji je pokrenula da bi obuzdaala troškove duga ranjivih država.

Naglašavajući tenzije unutar bloka, nedjelju nakon što ključni samit EU nije ubijedio finansijska tržišta da je nađeno rješenje za krizu, italijanski premijer Mario Monti je pozvao kreatore politike EU da paze da ne podijele kontinent.

Nijedna država nije imuna na krizu

Član savjeta guvernera Evropske centralne banke Erki Likanen je rekao da lideri kontinenta, da bi spriječili talas snižavanja rejtinga i kreditnu blokadu, moraju djelovati brzo da bi pojačali sredstva za izbavljenje kako bi se obezbijedila sigurnosna mreža za dugom opterećene države.

"Najgori scenario je nastavak negativnog ciklusa, porast neizvjesnosti, što bi dovelo do globalne recesije", rekao je Likanen u intervjuu za finsku televiziju YLE.

Kristin Lagard

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard je rekla da nijedna država nije imuna na krizu i da svaka mora djelovati u cilju otklanjanja rizika od globalne recesije.

U komentaru upućenom Njemačkoj, Monti je rekao da bi odgovor Evrope "trebalo da bude u okviru dugoročnog održivog pristupa, a ne samo da bi se utolila kratkoročna glad za discplinom u nekim državama".

Fič je stavio Belgiju, Španiju, Sloveniju, Italiju, Irsku i Kipar pod negativni nadzor, što znači da bi on mogao biti snižen za tri mjeseca

Međutim, Fič je, kako je prenio Rojters, pozvao na upravo taj potez.

Agencija je saopštila da je, nakon samita EU, zaključila da je "sveobuhvatno rješenje za krizu eurozone tehnički i politički izvan domašaja".

"Posebno brine odsustvo pouzdane finansijske zaštite", naveo je Fič.

"Prema mišljenju Fiča, to zahtijeva aktivniju i eksplicitniju posvećenost ECB u cilju ublažavanja rizika od krize likvidnosti".

Kupovina obveznica neće okončati krizu

Ekonomista ECB Jirgen Štark je rekao da povećanje kupovine obveznica neće okončati krizu, te da je od ključnog značaja primjena plana o tješnjoj fiskalnoj uniji, dogovorenog na samitu.

"Nemojte tražiti previše od centralne banke", rekao je Štark, koji uskoro napušta izvršni odbor.

Fič je stavio Belgiju, Španiju, Sloveniju, Italiju, Irsku i Kipar pod negativni nadzor, što znači da bi on mogao biti snižen za tri mjeseca.

"Sistemska priroda krize eurozone ima duboko negativan efekat na ekonomsku i finansijsku stabilnost širom regiona", saopštila je agencija.

Prije manje od dvije nedjelje, navodeći stalna neslaganja među kreatorima politike oko načina za rješenje krize, rivalska agencija Standard i Purs je najavila sniženje rejtinga 15 članica eurozone, uključujući Njemačku i Francusku, od dva do tri stepena.

Inicijativa za kažnjavanje "grešnika"

Treća glavna agencija, Mudis, u petak je snizila kreditni rejting Belgije za dva stepena, rekavši da je kriza povećala rizik finansiranja za države sa velikim javnim dugom, te da je dodatno sniženje moguće u roku od dvije godine.

Prvi nacrt planiranog "fiskalnog ugovora" između država eurozone i onih koje bi se mogle pridružiti, pokazao je da bi one članice koje ne ispune budžetne ciljeve mogle biti prijavljene Evropskom sudu pravde.

Njemačka kancelarka Angela Merkel – pod pritiskom Bundesbanke da primora zadužene države da se reformišu i iz krize izađu putem mjera štednje – predvodi inicijativu za automatsko kažnjavanje "grešnika".

To je povećalo zabrinutost da bi pretjerano stezanje kaiša u južnim državama gurnulo njihove ekonomije u negativnu spiralu bez izgleda za izlazak iz krize, dok bi pojačalo nezadovoljstvo na prosperitetnom sjeveru.

Rat riječima između Francuske i Britanije

Odnosi između Britanije i Francuske su pali na najniži nivo posljednjih godina pošto su visoki zvaničnici razmijenili optužbe povodom stanja ekonomija dviju država. Tenzije su se rasplamsale kada je Sarkozijev ministar finansija napao britansku vladu zbog načina na koji upravlja ekonomijom, prenijeli su britanski mediji.

Fransoa Baroan je rekao: "Ekonomska situacija u Britaniji danas je veoma zabrinjavajuća i bolje je biti Francuz nego Britanac u ekonomskom smislu. Ne želimo da nam dijele lekcije niti mi to radimo".

Dejvid Kameron nije razgovarao sa Sarkozijem od kada je francuski predsjednik opisao kao "tvdoglavo dijete" nakon što su javno demonstrirali zahlađenje odnosa prije sedam dana.

Kameron je o problemima eurozone razgovarao sa nekoliko lidera EU – uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, objavio je "Indipendent".

Zamjenik britanskog premijera Nik Kleg je poručio francuskom premijeru Fransoa Fijonu da su najnoviji komentari "jednostavno neprihvatljivi" i pozvao ga na "smirivanje retorike".

Rojters je prenio da su zvaničnici u Francuskoj pripremali javnost za mogućnost da Pariz izgubi vrhunski rejting prvi put od 1975, ali su pažnju usredsredili na preispitivanje rejtinga Velike Britanije.

Predsjednik Nikola Sarkozi je obećao da će zadržati rejting AAA i to bi moglo biti pitanje izborne kampanje naredne godine.

Bonus video: