Više hiljada Moskovljana ponovo na ulicama tražilo ponavljanje izbora

Na današnjim demonstracijama liberalne opozicione stranke Jabloko, prema procjeni novinara agencije Frans Pres bilo je 3.000 ljudi
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2011. 18:57h

Više hiljada ljudi je danas, dva dana pošto je premijer Rusije Vladimir Putin odbacio mogućnost poništavanja nedavnih poslaničkih izbora, izašlo na ulice Moskve zahtijevajući ponavljanje glasanja i da ono bude pošteno.

"Vratite nam naše glasove!", "Niko ne treba da ima mononopol nad politikom i ekonomijom!", pisalo je na transparentima, dok su baloni bili ispisani parolama "Prevarili su me",i "Prebrojmo ponovo (glasove)".

Na današnjim demonstracijama liberalne opozicione stranke Jabloko, prema procjeni novinara agencije Frans Pres bilo je 3.000 ljudi, a prema saopštenju policije upola manje.

Opozicione partije okupljene u koaliciju su prije nedjelju dana organizavale proteste na kojima je u Moskvi učestvovalo 10.000 ljudi, dok se u ostalim gradovima, među kojima je i Sankt Peterburg okupilo više hiljada ljudi.

To su bili najveći protesti u Rusiji od 2000. godine, kada je Vladimir Putin došao na vlast.

Učesnici protesta su tada tražili poništavanje rezultata izbora na kojima je 4. decembra skoro 50 odsto glasova dobila Jedinstvena Rusija Vladimira Putina.

Organizatori su tada ruske građane pozvali da ponovo izađu na ulice 24. decembra, i od policije tražili dozvolu za skup 50.000 ljudi.

Bonus video: