Erdogan upozorava Francusku da ne donosi zakon o genocidu nad Jermenima

On je u petak istim povodom uputio pismo Nikolasu Sarkoziju, u kojem je istakao da će usvajanje zakona imati "teške posljedice"
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Guardian
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Guardian
Ažurirano: 17.12.2011. 14:51h

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je Francusku da ne donosi zakon o genocidu nad Jermenima, upozorivši da bi taj potez narušio odnose između dvije zemlje. Francuski parlament trebalo bi sledećeg četvrtka da glasa o usvajanju zakona u kome se predviđaju kazne za one koji tvrde da nije izvršen genocid nad Jermenima u vrijeme raspada Osmanske imperije, prije sto godina, čemu se Ankara oštro protivi. "Nadam se da će francuska Narodna skupština ispraviti grešku po kojoj se kažnjava negiranje istorijskih laži. Turska će se svim sredstvima suprotstaviti takvim populističkim, nepravednim i nezakonitim potezima ", rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu. On je u petak istim povodom uputio pismo francuskom predsjedniku Nikolasu Sarkoziju, u kojem je istakao da će usvajanje zakona imati "teške posljedice" i izazvati "nepopravljivu štetu" u odnosma dvije zemlje, članice NATO saveza. "Ako francuski poslanici žele da zaborave istoriju, savjetovao bih im da se prisjete događaja u Alžiru i Ruandi i ulozi francuskih vojnika u njima", dodao je Erdogan.

"Ko želi da nađe genocid, neka pogleda svoju istoriju"

Prema njegovim riječima, nijedan istoričar niti političar ne može da pronađe genocid u turskoj prošlosti. „Oni koji žele da nađu genocid, trebalo bi da pogledaju u sopstvenu prljavu, krvavu istoriju", zaključio je turski premijer. Ukoliko, kako se očekuje, bude usvojen, zakon će za svakog ko u Francuskoj javno negira ganocid nad Jermenima predviđati kazne od godinu zatvora i kauciju od 45 hiljada eura.

U svijetu je dosad genocid nad Jermenima priznalo petnaestak zemalja

Bonus video: