Rusija primljena u Svjetsku trgovinsku organizaciju

Ulazak Rusije u STO, u kojoj vrijede čvrsta pravila, trebao bi da pomogne i u smanjenju mogućnosti ponavljanja regionalnih sukoba
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.12.2011. 13:28h

Ruska privreda, s BDP-om od 1,9 biliona dolara, bila je najveća privreda van Svjetske trgovinske organizacije (STO), a ulaskom u tu organizaciju postaće manje zavisna od izvoza energenata i izbjeći će velike teškoće koje joj je 2008. uzrokovao snažan pad cijena nafte.

Ulazak Rusije u STO, u kojoj vrijede čvrsta pravila, trebao bi da pomogne i u smanjenju mogućnosti ponavljanja regionalnih sukoba, poput onog između Rusije i Gruzije 2008.

"Ovaj ishod dugih i složenih pregovora dobar je i za Rusiju i za naše buduće partnere", rekao je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u poruci učesnicima ministarskog sastanka STO u Ženevi na kojem je Rusiji odobreno članstvo. Rusija bi u idućih pola godine trebala da ratifikuje sporazum o članstvu i u idućih 30 dana će postati članica Svjetske trgovinske organizacije.

Članstvo u STO Rusiji bi trebalo da omogući vraćanje izgubljene dobiti od izvoza u iznosu od 2 milijarde dolara na godišnjem nivou, rekla je ruska ministarka privrede Elvira Nabiulina. "Rusija danas gubi oko 2 milijarde dolara zbog raznih diskriminatornih mjera protiv našeg izvoza. Nadamo se da će te mjere biti ukinute i da će naši hemijski i prevozni sektor uskoro osjetiti poboljšanje u tom pravcu", rekla je.

Obama čestitao Medvedevu

Američki predsjednik Barak Obama čestitao je, u telefonskom razgovoru, svom ruskom kolegi Dmitriju Medvedevu na pridruženju Rusije Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

"Barak Obama čestitao je Dmitriju Medvedevu na primanju Rusije u članstvo STO", stoji u saopštenju koje je objavio Kremlj gdje se još dodaje da je razgovor inicirala američka strana.

"Dvojica šefova država istaknula su veliku važnost ovoga događaja, ocijenivši kako sada postoje temelji za značajno jačanje bilateralne ekonomske saradnje. Obojica predsjednika insistirala su na važnosti održavanja pozitivne dinamike u razvoju rusko-američkih odnosa...složili su se da je važno da nastave efikasno da rade kako bi se ojačala bilateralna saradnja", stoji u saopštenju.

Bonus video: