Italijanski parlament podržao novi paket mjera štednje

Očekuje se da će u narednih nekoliko dana o paketu mjera štednje glasati i italijanski senat, što je posljednja prepreka za njegovo konačno usvajanje
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2011. 15:26h

Donji dom italijanskog parlamenta danas je, sa čak 495 glasova za i 88 protiv, dao saglasnost paketu vladinih antikriznih mjera, vrijednom 30 milijardi eura.

Premijer Italije Mario Monti stavio je na glasanje u parlament paket novih poreskih i penzionih reformi, za koje je istakao da su ključne da se domaća privreda, treća po veličini u okviru eurozone, spasi od finansijske katastrofe, prenijela je agencija AP.

Da paket mjera nije usvojen, Monti i njegova tehnokratska vlada bi bili primorani da podnesu ostavku, tačno mjesec dana nakon što je taj ekonomista i bivši komesar Evropske unije preuzeo funkciju premijera Italije i dobio u zadatak da spriječi da ta zemlja postane sledeća žrtva evropske dužničke krize.

Očekuje se da će u narednih nekoliko dana o paketu mjera štednje glasati i italijanski senat, što je posljednja prepreka za njegovo konačno usvajanje.

Sindikati u toj zemlji su nezadovoljni zato što će, nakon sprovođenja planiranih reformi penzionog sistema, Italijani morati da prikupe više godina životnog i radnog staža nego ranije prije nego što steknu uslove za odlazak u penziju.

Bonus video: