Putin: Oprostite, ali mislio sam da nose kondome

Ismijavajući demonstrante, Putin je uporedio simbol njihovog nezadovoljstva – bijele trake – sa kondomima
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2011. 21:40h

Ruski premijer Vladimir Putin je odbacio pozive opozicije na ponavljanje parlamentarnih izbora, optužujući organizatore masovnih protesta da na inicijativu Zapada rade na slabljenju Rusije.

Tokom nabusitog nastupa koji će vjerovatno pojačati bijes protiv njegove 12-godišnje vladavine, Putin je kazao da su izbori 4. decembra istinski odraz volje naroda.

U tradicionalnom godišnjem odgovaranju na pitanja građana, Putin je takođe ponudio da malo popusti njegovu čvrstu kontrolu nad ruskom politikom, pokušavajući da se predstavi kao razumni i objektivni nacionalni lider koji može ujediniti svoj narod.

Opozicija će uvijek tvrditi da su izbori nepošteni – to se dešava u svim državama,“ rekao je

Prvi put govoreći o protestima 10. decembra, koji su koji su podrili njegovu vladavinu, Putin je rekao da su oni odraz javne aktivnosti, koju pozdravlja.

„Vidio sam ljude na TV ekranima...većinom mlade, aktivne i sa jasno izraženom stavovima,“ rekao je Putin tokom sesije koja je trajala četiri i po sata i koju je prenosila televizija. „To me čini srećnim, i ako je to rezultat Putinovog režima, to je dobro – u tome nema ničeg lošeg.“

Mislio da nose kondome

Ismijavajući demonstrante, Putin je uporedio simbol njihovog nezadovoljstva – bijele trake – sa kondomima.

„Iskreno, kada na TV-u vidim nešto što visi sa nečijih grudi, to je nepristojno, ali sam mislio da je to propaganda za borbu protiv side – da nose, oprostite, kondom,“ rekao je Putin.

Na internetu se odmah pojavila fotomontaža na kojoj Putin nosi kondom na grudima umjesto medalje.

Gospodin Mekejn je zarobljen u Vijetnamu i držali su ga ne u zatvoru, već u jami, nekoliko godina. Svako (na njegovom mjestu) bi poludio,“ rekao je Putin

Putin je odbacio tvrdnje o izbornoj prevari, kao način opozicije da se domogne vlasti.

„Opozicija će uvijek tvrditi da su izbori nepošteni – to se dešava u svim državama,“ rekao je.

Pominjući mogućnost promjena u čvrsto kontrolisanom političkom sistemu, najavio je moguću liberalizaciju registracije partija.

„Mekejn je lud“

Putin je odbrusio i američkom senatoru Džonu Mekejnu, koji ga je „pecnuo“ porukom na Tviteru „Arapsko proljeće vam se približava“.

„Na njegovim rukama je dosta krvi mirnih civila. Mora da mu se sviđa i ne može da živi bez onih odvratnih scena Gadafijevog ubistva,“ rekao je Putin, misleći na Mekejnovu ulogu pilota i ratnog zarobljenika u Vijetnamu.

„Gospodin Mekejn je zarobljen u Vijetnamu i držali su ga ne u zatvoru, već u jami, nekoliko godina. Svako (na njegovom mjestu) bi poludio,“ rekao je Putin.

Bonus video: