Putin traži veb kamere na svim biračkim mjestima

Aktuelni ruski premijer iznio je ovaj predlog odgovarajući na pitanje o nepravilnostima na izborima 4. decembra koje kritikuje ruska opozicija
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2011. 10:53h

Ruski premijer Vladimir Putin naredio je danas da se, radi izbjegavanja izbornih nepravilnosti, na sva biračka mjesta u zemlji postave veb kamere za nadzor koje će raditi 24 sata dnevno tokom predsjedničkih izbora na kojima je kandidat.

"Predlažem i tražim od Centralne izborne komisije da na sva biračka mjesta, kojih imamo više od 90.000, instalira kamere koje rade 24 sata", kazao je Putin u televizijskoj emisiji u kojoj je odgovarao na pitanja gledalaca.

"Predlažem postavljanje video kamera koje rade dan i noć i omogućuju svakome, u bilo koje doba, bilo to kod kuće ili na poslu, da (putem interneta) vide šta se dešava" na nekom biračkom mjestu, dodao je Putin.

Aktuelni ruski premijer iznio je taj predlog odgovarajući na pitanje o nepravilnostima na izborima 4. decembra koje kritikuje ruska opozicija i na kojima je Putinova Jedinstvena Rusija pobijedila sa blizu 50 odsto glasova.

Putin je podsjetio da je bio iza slične inicijative tokom velikih ljetnjih požara 2010. u Rusiji. U to vrijeme kamere su direktno prenosile rekonstrukciju naselja uništenih u požarima, kako bi se dokazalo da se novac namijenjen obnovi za nju i troši.

Izbori 4. decembra podstakli su proteste bez presedana od dolaska na vlast Vladimira Putina 2000. Na demonstracijama 10. decembra između 50.000 i 80.000 ljudi zatražilo je poništavanje izbora, a novi protest zakazan je za 24. decembar.

Posmatrači Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) naveli su poslije izbora da postoje "ozbiljne indicije" o nepravilnostima tokom glasanja.

Putin je favorit za predsjedničke izbore u martu 2012, koji bi trebalo da označe njegov povratak u Kremlj, iz kojeg je otišao 2008. poslije dva uzastopna predsjednička mandata (2000-2008). Njegova partija izrazila je očekivanje da će Putin pobijediti već u prvom krugu izbora.

Evropski parlament traži ponavljanje izbora u Rusiji

Evropski parlament je zatražio organizovanje novih slobodnih i redovnih izbora u Rusiji, radi brojnih nepravilnosti utvrđenih tokom parlamentarnih izbora održanih 4. decembra.

U neobavezujućoj rezoluciji Europarlament "zahtijeva organizovanje novih slobodnih i redovnih izbora nakon registrovanja svih opozicionih stranaka".

"Odvijanje izbora pokazalo je da Rusija ne poštuje izborne norme OSCE-a (Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju)", primjećuju parlamentarci, koji ukazuju na nepravilnosti i hapšenja opozicionih aktivista koji su pokušali da protestuju na dan izbora i danima nakon njih.

"Odvijanje izbora pokazalo je da Rusija ne poštuje izborne norme OSCE-a", primjećuju parlamentarci, koji ukazuju na nepravilnosti i hapšenja opozicionih aktivista

Parlament traži od ruskih vlasti da temeljito analiziraju sve izborne malverzacije radi sankcionisanja odgovornih.

Rezolucija naglašava da bi Moskva trebala da revidira izborne zakone kako bi garantovala da će predsjednički izbori 2012. godine biti slobodni i demokratski, te takođe garantovati jednake izglede svim opozicionim kandidatima.

Ministarka vanjskih poslova EU, Ketrin Ešton, u utorak je izjavila pred Parlamentom da evropski lideri namjeravaju da iskoriste susret s ruskim predsjednikom, Dmitrijem Medvedevim, kako bi mu izrazili zabrinutost zbog problema zabilježenih tokom izbora.

Bonus video: