Kamuso: Italija je na ivici socijalne eksplozije

Čelnica najvećeg sindikata u Italiji, Suzana Kamuso, upozorila je da u stanovništvu raste bijes zbog reforme penzionog sistema i najavila velike demonstracije
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2011. 16:53h

Italija je "na ivici socijalne eksplozije" zbog vladinih oštrih mjera štednje, a sindikati planiraju dalje proteste jer su ustupci sindikatima na koje je vlada pristala ove nedjelje "nedovoljni", rekla je za agenciju Rojters Suzana Kamuso, čelnica najvećeg talijanskog sindikata - CGIL.

Kamuso je takođe rekla da je vlada premijera Marija Montija "duboko uslovljena" podrškom stranci bivšeg premijera Silvija Berluskonija, a da je plan štednje zaobišao bogate i zatražio prekomjerna odricanja od običnih Italijana.

"Mi smo suočeni sa izuzetno velikim rizikom od socijalne eksplozije", rekla je Kamuso.

Ona je upozorila da u stanovništvu raste bijes zbog reforme penzionog sistema koja je, po njenim riječima, nepotrebna, kao i zbog mnogih drugih vladinih mjera.

CGIL i dva manja sindikata, CISL i UIL, održavaju štrajkove ove nedjelje protiv plana za mjere štednje u iznosu od 33 milijardi eura, čija je svrha da podupru javne finansije i da sprije eskalaciju dužničke krize.

Kamuso je rekla da je Monti popustio nekim sindikalnim zahtjevima i smanjio porez na niske penzije, te malo ublažio porez na stanove, ali je i prokomentarisala kako to nije dovoljno.

"Bilo bi apsolutno pretjerano reći da smo zadovoljni, ta rješenja su nedovoljna", kazala je Kamuso, najavivši velike demonstracije uoči katoličkog Božića.

Galerija

Bonus video: