Sarkozi: Okupiti najprije evropsku porodicu, poslije Turska

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi smatra da uklanjanje rezervi prema evropskoj perspektivi Turske ne bi olakšalo zadatak Evropi u sadašnjoj krizi i da treba najprije "objediniti evropsku porodicu"
0 komentar(a)
Nikola Sarkozi, Foto: Thepoliticalelite.com
Nikola Sarkozi, Foto: Thepoliticalelite.com
Ažurirano: 13.12.2011. 11:25h

"Upravo smo primili Hrvatsku. Otvaranje prema Srbiji je perspektiva. Objedinimo najprije evropsku porodicu prije nego što postavimo izvanevropska pitanja", rekao je Sarkozi pariskom Mondu.

On je kazao da se njegove rezerve prema ulasku Turske u Evropsku uniju nijesu promijenile. "Ako bismo, u krizi s kojom se suočavamo, uklonili te rezerve, mislim da to ne bi olakšalo zadatak Evrope", smatra Sarkozi.

"Evropska unija je prvenstveno za evropski kontinent. Koliko znam, naši turski prijatelji, velika sila, veliki narod, uglavnom su u Maloj Aziji", rekao je francuski predsjednik, poznat po protivljenju ulasku Turske u EU.

Sarkozi je dodao da želi najbolje odnose sa Turskom i da ona treba da ima ulogu u svijetu kao spona između Istoka i Zapada.

"Ima li ona interesa da napusti tu ulogu mosta između dvije obale da bi se priklonila jednoj strani? Mislim da bi to bilo slabljenje", kaže Sarkozi.

Turska je počela pregovore s EU u oktobru 2005, ali su oni već godinu dana blokirani. Dio pregovaračkih poglavlja je blokiran zbog zajedničke odluke svih zemalja članica Unije zato što Ankara ne poštuje odredbe o carinskoj uniji sa EU, a za druge dvije blokade odgovorne su pojedine zemlje članice.

Od 33 poglavlja o kojima se pregovora, Turska je do sada otvorila pregovore u 13 oblasti, a još su ostala tri koja su "slobodna", odnosno nijesu predmet nikakve blokade.

Bonus video: