Sarkozi: Potrebna nam je Britanija, ali sad postoje dvije Evrope

"Njemačka kancelarka i ja smo uradili sve kako bismo omogućili Britaniji da se priključi sporazumu", rekao je Sarkozi
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2011. 16:37h

Predsjednik Francuske Nikola Sarkozi izjavio je danas da je Evropska unija sad podjeljena u dvije grupe po brzinama , istakavši da Britanija ipak neće biti primorana da napusti jedinstveno tržište tog bloka.

Na samitu EU krajem prošle nedjelje je došlo do razmimoilaženja između Sarkozija i njemačke kancelarke Angele Merkel sa jedne i britanskog premijera Dejvida Kamerona sa druge strane, budući da je on odbio da stavi potpis na sporazum koji propisuje intenzivniju ekonomsku koordinaciju između zemalja članica, prenijela je agencija AFP.

"Njemačka kancelarka i ja smo uradili sve kako bismo omogućili Britaniji da se priključi sporazumu.

"Bili bismo veoma osiromašeni kad bismo dopustili njihov odlazak, koji srećom nije u planu"

Međutim, sad jasno postoje dvije Evrope, od kojih jedna želi više solidarnosti između članica i više regulative, dok je druga zainteresovana samo za logiku jedinstvenog tržišta", rekao je Sarkozi u intervjuu za francuski dnevni list "Le Mond".

Na pitanje da li Britanija, koja je odbila da uvede jedinstvenu evropsku valutu i na prošlonedjeljnom samitu se usprotivila fiskalnom sporazumu, i dalje može da ostane na jedinstvenom tržištu EU, Sarkozi je odgovorio -"Velika Britanija nam je potrebna."

"Bili bismo veoma osiromašeni kad bismo dopustili njihov odlazak, koji srećom nije u planu", istakao je francuski predsjednik.

Kameron objašnjava veto Parlamentu

Kameron bi danas pred parlamentom trebalo da objasni svoju odluku da stavi veto na promjene Lisabonskog sporazuma na kome je zasnovana EU, dan pošto je njegov zamjenik Nik Kleg kritikovao taj potez kao "loš za Britaniju."

Očekuje se da će mnogi konzervativni poslanici u Donjem domu parlamenta pozdraviti njegov potez dok će laburistički i neki liberalnodemokratski poslanici kritikovati Kamerona što je izolovao Veliku Britaniju, javlja BBC.

Zamjenik kritikuje premijera

Premijer Kameron tvrdi da je veto dio napora da se zaštiti londionski siti od intervencije EU, ali opozicija na čelu sa laburističkim liderom Edom Milibandom tvrdi da to nije postignuto, što će, kako se očekuje, iznijeti i danas u parlamentu.

Zamjenik premijera, lider Liberalno- demokratske stranke Nik Kleg, u prvom trenutku je rekao da je vladajuća koalicija jedinstvena oko upotrebe veta, ali je juče izjavio da je jasno stavio do znanja Kameronu da ne može da pozdravi njegovu odluku jer je ona "loša za Britaniju."

Bonus video: