Anketa: Makron nije dobio prelaznu ocjenu Francuza

Makron je za godinu dana izgubio 19 odsto na popularnosti, od 62 odsto u maju 2017. do 43 odsto početkom aprila ove godine
73 pregleda 0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2018. 14:17h

Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji sjutra obilježeva godinu dana na vlasti, nije dobio prelaznu ocjenu od svojih građana, rezultati su danas objavljene ankete u pariskim medijima.

Makron je dobio ocjenu 8/20, dok je za prelaznu ocenu neophodno 10/20, navodi se u studiji koju je sproveo institut BVA.

Ista anketa sprovedena je u aprilu 2013. godine poslije prve godine mandata prethodnog predsjednika, socijaliste Fransoa Olanda. Tadašnji predsjednik je dobio još nižu ocjenu 7/20.

Sadašnji predsjednik, centrista Makron, dobio je, međutim, nabolje ocjene od funkcionera na vlasti i simpatizera vladajuće stranke, Republika u pokretu.

Makron je najniže ocjene dobio od zaposlenih i radnika, kao i od simpatizera opozicije, ali i građana od 35 do 49 godina.

Uopšteno govoreći, oko 57 odsto ispitanih Francuza je nezadovoljno Makronom, dok je 41 odsto zadovoljno.

Makron je za godinu dana izgubio 19 odsto na popularnosti, od 62 odsto u maju 2017. do 43 odsto početkom aprila ove godine.

Njegovi prethodnici, Oland i desničar Nikola Sarkozi, imali su gore rezultate u istom periodu, a bolje rezultate od svih njih imali su raniji predsjednici, desničar Žak Žirak i socijalista Fransoa Miteran.

Makron je izabran 7. maja 2017. godine a godinu dana kasnije, Francuska se na unutrašnjem i društvenom planu suočava s gotovo svakodnevnim demonstrancijama i štrajkovima, kao i blokadom nekih univerziteta.

Anketu su prenijeli radio RTL, list Tribin (La Tribune) i regionalni mediji u Francuskoj.