Zvanični rezultati: Jedinstvena Rusija osvojila 238 mandata

Na parlamentarnim izborima u Rusiji pobijedila je Jedinstvena Rusija (JR) premijera Vladimira Putina, koja je osvojila 238 poslaničkih mandata od ukupno 450
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2011. 18:18h

Zvanične rezultate je večeras saopštila je Centralna izborna komisija (CIK).

Komunistička partija (KPRF) osvojila je 92 mandata, Pravedna Rusija (PR) 64 mandata, Liberalno demokratska partija (LDPR) 56 mjesta. Ostale partije nijesu prošle cenzus od sedam odsto.

U prethodnom sazivu donjeg doma ruskog parlamenta, Državne Dume, JR imala je 315 mandata, KPRF 57, Pravedna Rusija 38, a LDPR 40 mjesta.

CIK je danas odbila predlog člana komisije iz KPRF-a Kirila Serdjukova da razmotri pitanje smjene predsjednika CIK-a Vladimira Čurova, zbog falsifikovanja izbornih rezultata.

Komisija je danas, takođe, odbila žalbe partije Jabloko, koja nije ušla u Dumu, na kršenje izbornih pravila na oko 500 biračkih mjesta. Lider Jabloka Sergej Mitrohin trvrdio je da partija ima podatke o rezultatima koji se razlikuju od podataka CIK-a.

"Mi možemo pošteno i otvoreno da konstatujemo da su nam ukradeni glasovi. Svjedoci smo ogromnog broja kršenja izbornih pravila tokom i poslije glasanja", rekao je Mitrohin, pozivajući se na "ogroman broj svjedoka u medijima i na internetu".

Lider Jabloka zatražio je nepriznavanje rezultata izbora i ostavku predsjednika CIK-a Vladimira Čurova, ali je Komisija odbila taj predlog.

CIK je trebalo da objavi zvanične rezultate izbora do 19. decembra, a opozicija smatra da je Komisija "požurila" zbog protesta koji su za sjutra najavljeni u Moskvi i drugim gradovima Rusije.

Pristalice opozicije okupiće se na demonstracijama sa zahtjevom da se ponište izbori i održe novi, optužujući vlast da je falsifikovala izborne rezultate.

Bonus video: