Britanija neće da joj budžet određuje Brisel

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je naveo da bi želio da u novi sporazum budu uključene sve države članice EU, ali da to nije moguće zbog pozicije Britanije
0 komentar(a)
Kameron, Van Rompej, Sarkozi, Foto: Reuters
Kameron, Van Rompej, Sarkozi, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2011. 13:02h

Lideri 23 evropske zemlje dogovorili su se da se odreknu dijela suvereniteta u okviru novog ugovora, ali nijesu uspjeli da privole svih 27 zemalja Evropske unije (EU) da im se pridruže, saopšteno je danas u Briselu.Podjela između zemalja u novom ugovoru i onih van njega znači da pokušaj postizanja jedinstva EU na novim osnovama, sa ciljem zaustavljanja dvogodišnjeg dužničkog vrtloga, koji je započeo u Grčkoj i doveo eurozonu u veliku krizu, a sada prijeti da izazove novi talas recesije u svjetskoj ekonomiji, nije u potpunosti uspio.Britanija, koja ne koristi euro, glavni je protivnik ugovora koji bi povezao svih 27 zemalja EU u čvršću fiskalnu uniju, uz tvrdnju da bi takav ugovor predstavljao pretnju po njen suverenitet i cijenjeni finansijski sektor. Njemačka i Francuska, najveće privrede eurozone, zalagale su se za sporazum koji bi obuhvatao svih 27 zemalja, prenose svjetske agencije.

Kameron: Ponuđeno nije u interesu BritanijeFrancuski predsjednik Nikola Sarkozi krivicu je svalio na premijera Britanije Dejvida Kamerona. "Dejvid Kameron je saopštio predlog koji za nas nije bio prihvatljiv. On je tražio protokol u okviru ugovora kojim bi Velika Britanija bila isključena iz velikog dijela fiskalnih propisa", saopštio je Sarkozi nakon sastanka koji je trajao cijelu noć.On je naveo da Velika Britanija na to nije mogla da pristane i dodao da smatraju da je dio problema u svijetu nastao upravo zbog nedostatka regulative u finansijskom sektoru. "Ono što je ponuđeno nije u interesu Britanije, tako da nijesam pristao na to", rekao je britanski premijer. On je kazao da Velika Britanjia ne koristi euro i da se nikada neće priključiti eurozoni i odreći se te vrste suvereniteta kojeg druge zemlje moraju da se odreknu.

Neodlučni Češka i ŠvedskaSarkozi je saopštio da će se sada raditi na međunarodnom sporazumu između 17 zemalja zone eura, plus šest drugih država, ne računajući Britaniju, Mađarsku i zasad neodlučne Češku i Švedsku.Vlade koje učestvuju u novom sporazumu moraće da pristanu na dosad nezabilježeno uplitanje institucija EU u državne budžete. Vlade će, kako je saopšteno nakon sastanka, morati da imaju uravnotežene budžete, što podrazumijeva da strukturni deficit neće smjeti da bude veći od 0,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a moraće i da u svoje ustave uključe tu odredbu.U saopštenju se navodi da će ugovor obuhvatiti "automatski mehanizam korekcije" za zemlje koje prekrše pravila, međutim, detalji mehanizma još nijesu dogovoreni.Zemlje čiji deficiti premaše tri odsto vrijednosti BDP-a suočiće se sa sankcijama.Da bi se spriječili takvi deficiti, zemlje će predloge svojih budžeta morati da dostavljaju Evropskoj komisiji (EK), koja će biti ovlašćena da može zatražiti njihovu reviziju. Države će, takođe, morati unaprijed da obavijeste Uniju o tome koliko planiraju da se zadužuju.Novi ugovor bi se oslanjao na EK i Evropski sud pravde za sprovođenje svojih pravila.

Povratiće kredibilitet euraUprkos izazovima koji ostaju, predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi saopštio je da je postignut dobar rezultat za eurozonu, koji je pohvalila i njemački kancelar Angela Merkel."Uvijek sam govorila da je potrebno da 17 država eurozone povrate kredibilitet. Mislim da to može da se desi i desiće se sa današnjim odlukama", ocijenila je ona.Pred kraj sastanka, predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej kazao je da će eurozona, sa još nekim zemljama EU, obezbijediti dodatnih 200 milijardi EUR za Međunarodni monetarni fond (MMF), za pomoć zemljama u problemima. Zemlje van zone eura, Švedska i Danska su već saopštile da će takođe priložiti određeni iznos.Sarkozi je napomenuo da će ECB upravljati evropskim fondovima za spas, Evropskim stabilizacionim mehanizmom (EMS) i Evropskim fondom za finansijsku stabilnost (EFSF), ali da detalji još nijesu definisani.Politički prvaci EU se danas ponovo sastaju u Briselu da preciziraju šta će tačno obuhvatiti novi ugovor Unije i kako će prekršioci stroge budžetske discipline biti kažnjavani. Cilj je da taj sporazum bude sastavljen do marta naredne godine

Bonus video: