Putin: Zapad troši milione da bi uzdrmao Rusiju

„Šta tu ima da se kaže? Mi smo velika nuklearna sila, i tako će i ostati. To stvara određenu zabrinutost kod naših partnera“, kazao je Putin
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.12.2011. 21:11h

Ruski premijer Vladimir Putin optužio je Sjedinjene Države da izazivaju proteste protiv njegove 12-godišnje vladavine, te da su strane zemlje potrošile stotine miliona dolara kako bi uticale na ruske izbore.

Iznoseći svoje prve javne komentare o svakodnevnim demonstracijama protiv izbornih neregularnosti, Putin je naveo da je američka državna sekretarka Hilari Klinton ohrabrila „plaćeničke“ neprijatelje Kremlja kritikujući izbore, prenio je Rojters.

„Ona je dala ton nekim opozicionim aktivistima, dala im signal. Oni su taj signal čuli i počeli aktivan rad“, kazao je Putin na sjednici prokremljovskog Opštenacionalnog fronta gdje je izlagao planove za kampanju na predsjedničkim izborima u martu.

Nakon Putinovih primjedbi da je kritikujući izborni proces u Rusiji iznijela „preuranjen zaključak“, a da nije sačekala izvještaj OEBS-a, Klintonova je kazala da je izrazila „dobro utemeljenu“ zabrinutost, te da Sjedinjene Države nisu jedine koje su to uradile.

Putin je kazao da je Hilari Klinton ohrabrila „plaćeničke“ neprijatelje Kremlja

„Ljudska prava su dio onoga ko smo. A mi smo izrazili zabrinutost oko sprovođenja izbora za koju vjerujemo da je dobro utemeljena“, kazala je. „Podržavamo prava i aspiracije ruskog naroda da napreduje i da prepozna bolju budućnost za sebe.“

Neprihvatljivo sipanje stranog novca u izborni proces

Prisjećajući se ukrajinske Narandžaste revolucije 2004, i nasilnog svrgavanja vlade u Kirgistanu – još jednoj bivšoj sovjetskoj republici za koju je Moskva tvrdila da su demonstranti na uličnim protestima imali američku podršku – Putin je kazao da su zapadne vlade potrošile mnogo novca da bi uticale na političku promjenu u Rusiji.

„Sipanje stranog novca u izborni proces je naročito neprihvatljivo“, kazao je Putin i dodao da su u taj posao uložene stotine miliona dolara.

„Mi smo za to da naše političke procese prate strani posmatrači, ali kada počinje finansiranje nekih unutrašnjih organizacija, koje su navodno naše, a u suštini rade zahvaljujući stranom novcu, i sviraju po muzici strane države, u okviru biračkog procesa, mi moramo da se ogradimo od tog miješanja i zaštitimo naš suverenitet“, zaključio je ruski premijer.

Putin se sve više okreće antizapadnoj retorici

Rojters je ocijenio da se Putin sve više okreće antizapadnoj retorici otkako je u septembru objavio da planira da se dogodine zamijeni za funkciju sa predsjednikom Dmitrijem Medvedevim.

Prihvatajući nominaciju za predsjedničkog kandidata ispred svoje partije, on je prošlog mjeseca upozorio da će Zapad pokušati da utiče i na parlamentarne, i na predsjedničke izbore.

„Šta tu ima da se kaže? Mi smo velika nuklearna sila, i tako će i ostati. To stvara određenu zabrinutost kod naših partnera. Oni pokušavaju da nas uzdrmaju kako ne bismo zaboravili ko je šef na planeti“, kazao je Putin tom prilikom.

"Oni pokušavaju da nas uzdrmaju kako ne bismo zaboravili ko je šef na planeti“, kazao je Putin

Medvedev je kazao da je potrebno istražiti navodna kršenja pravila tokom izbornog procesa, ali je jasno stavio do znanja da Kremlj nema namjeru da poništi izbore.

„Danas je najvažnije smiriti živce i dozvoliti novom parlamentu da počne s radom“, kazao je Medvedev u Pragu gdje se sastao sa češkim predsjednikom Vaclavom Klausom.

Protesti znak demokratije

Upitan da prokomentariše demonstracije protiv navodnih izbornih neregularnosti, Medvedev je kazao da su protesti znak demokratije i da su dobrodošli dok god su u granicama zakona, što, po ruskim vlastima, znači dobijanje posebne dozvole za okupljanje.

Do sada je u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim ruskim gradovima uhapšeno oko 1.000 učesnika protesta. Za subotu je u Moskvi najavljen veliki skup za koji su organizatori dobili dozvolu, ali je zamjenik gradonačelnika Moskve Aleksandar Gorbenko upozorio da broj demonstranata ne smije preći 300, koliko je prethodno najavljeno. Do sada je, preko društvenih mreža, svoje prisustvo na Trgu revolucije u centru Moskve najavilo oko 20.000 ljudi.

„Ukupno 300 učesnika je najavljeno. Ako se pridruži više ljudi organizatori će biti odgovorni. Upozorićemo ljude da učestvuju na neodobrenom skupu i prema tome biće odgovorni prema zakonu“, rekao je Gorbenko u intervjuu za radio Eho Moskve.

Galerija

Bonus video: